Wortelkanaalbehandeling

wortelkanaal

Belangrijkste punten over het trekken van tanden die u moet weten

We zullen allemaal vroeg of laat in ons leven met deze zaak worden geconfronteerd, dus het is beter om basisinformatie en tips over dit soort behandelingen en gezondheid te kennen. Wortelkanaaltherapie wordt vertaald als: Wortelkanaaltherapie (in het Engels: endodontische therapie) of wortelkanaaltherapie, wat in het Perzisch soms “wortelkanaalbehandeling” wordt genoemd.

Wortelkanaalbehandeling is in feite een tandheelkundige behandeling in de endodontische tak (zenuwverwijdering wordt afgekort endo genoemd), die wordt uitgevoerd om de infectie van de tandkern te behandelen.

tand structuur

De tand bestaat uit twee delen, de kroon en de wortel. De kroon is het witte kapje dat je in de mond ziet en je kent het als een tand, en de wortel is het deel van de tand onder de kroon dat in het tandvlees en het kaakbot wordt gestoken om de kroon vast te houden.

Alle tanden hebben drie hoofdlagen:

 • Van buiten naar binnen is er eerst de glazuurlaag, die wit van kleur is en de tand volledig omhult om de kwetsbare delen in de tand te beschermen. Emaille is de hardste substantie in het menselijk lichaam.
 • Ivoor is de laag onder het glazuur, die geel van kleur is. Op plaatsen waar het glazuur verloren is gegaan, kunt u de kroon van de tand zien, vooral bij degenen die tandenknarsen en tandenknarsen, kan dentine zichtbaar zijn op het bijtende oppervlak van hun tanden. Ivoor is zachter en kwetsbaarder dan email.
 • De pulpa is de kern van de tand, waar zich de tandzenuw en bloedvaten bevinden die de tand voeden. De pulpa is het enige levende deel van de tand. Wanneer de pulp van onze tanden geïnfecteerd raakt, moet deze volledig worden leeggemaakt en gereinigd en gevuld met speciale materialen. We noemen dit zenuwverwijdering.

Wanneer is er behoefte aan tandextractie?

Zenuwverwijdering wordt uitgevoerd in gevallen waarin de pulp onomkeerbaar is beschadigd en er geen andere keuze is dan deze te legen en schoon te maken en te vullen met speciale vulstoffen. De oorzaak van pulpabeschadiging is meestal een van de volgende:

 • Het breken van een tand tijdens een ongeval zoals een ongeluk, vallen of spelen.
 • Diep tandbederf dat niet is behandeld en de pulp heeft bereikt.
 • Lekkende oude of verkeerde vullingen waardoor eronder bederf is ontstaan.

Als u symptomen ervaart zoals kiespijn of gezwollen tandvlees of iets anders ongebruikelijks, ga dan naar uw tandarts om de staat van uw tanden te controleren. Bezoek ook regelmatig de tandarts om de oude tandvullingen te controleren, zodat ze zo snel mogelijk moeten worden vervangen als ze loskomen van de tand of barsten.

De symptomen van tandpulpa-infectie zijn als volgt:

 • Pijn bij eten of drinken, vooral als de temperatuur erg koud of warm is.
 • Pijn bij het kauwen.
 • Losse tanden.

Als de kiespijn weg is, betekent dat dan dat ik geen zenuwextractie nodig heb?

Merk op dat naarmate de infectie vordert, deze symptomen kunnen verdwijnen omdat de pulp wordt vernietigd en de zenuwen geen berichten meer verzenden. U denkt misschien dat uw tand genezen is, maar de infectie heeft zich daadwerkelijk verspreid. Ten slotte kunnen de volgende symptomen optreden:

 • Terugkeer van pijn bij het kauwen
 • Zwelling van het tandvlees rond de aangetaste tand
 • Purulente afscheiding uit de tanden
 • Gezichtszwelling
 • Verdonkering van de tandkleur

Merk op dat als u kiespijn heeft, u dit moet controleren. Een geïnfecteerde tand geneest niet vanzelf. Als u de tand met rust laat, verslechtert de toestand en lopen ook de aangrenzende tanden en botten gevaar. Als de infectie wijdverbreid is, neemt de slagingskans van een tandheelkundige denervatiebehandeling af.

Tand denervatie stadia

Om een ​​tandpulpa-infectie te behandelen, moeten bacteriën en beschadigd weefsel worden verwijderd. Als u de tand niet op tijd bereikt, moet u de tand trekken. Aangezien kunstmatige prothesen die tanden vervangen veel problemen hebben en u constant geld kosten, is het beter om uw natuurlijke tanden zoveel mogelijk te behouden.

 1. Voor zenuwextractie wordt de mond eerst verdoofd.
 2. De tandarts maakt dan een gaatje in de kroon van de tand om toegang te krijgen tot de pulpa.
 3. Met behulp van speciaal tandheelkundig gereedschap zoals boor en vijl wordt de gehele pulpakamer geleegd en verwijderd.
 4. De wanden van de pulpakamer en de wortel, vooral de punt van de wortel, moeten volledig geschoren en gereinigd zijn.
 5. Nadat de tandkern volledig is gereinigd, is het tijd om deze te vullen. Met speciale vulmaterialen vult de tandarts zorgvuldig de gehele pulpa en sluit uiteindelijk de tand af zodat er geen mogelijkheid is voor bacteriën om binnen te dringen.
 6. Ten slotte moet de tand meestal worden bedekt. Het fineer is de kunstmatige kroon die op de tand wordt geplaatst en deze omringt. Op deze manier is er geen druk meer op de eigenlijke kroon van de tand en wordt het risico op breuk verkleind.

Waarom moeten gedenerveerde tanden soms opnieuw worden behandeld?

Het is mogelijk dat de tand niet geneest zoals verwacht en ondanks de eerste behandeling herbehandeling nodig heeft. De redenen voor het mislukken van zenuwverwijdering kunnen een van de volgende zijn:

 • Door de smalheid of kromming van het tandwortelkanaal is een deel ervan niet goed schoongemaakt en behandeld bij de initiële denervatie.
 • De complexiteit van de anatomische structuur, zoals de subtakken van het wortelkanaal, is bij de initiële behandeling niet in kaart gebracht.
 • Aansluiting van fineer of andere restauratie op de tand, nadat denervatie niet op tijd en met vertraging is uitgevoerd.
 • Het herstel van de gedenerveerde tand kon de infectie van de binnenkant van de tand met mondspeeksel niet voorkomen, waardoor de infectie weer is begonnen.

Om de volgende redenen kan een tand die met succes is gedenerveerd ook weer problemen krijgen:

 

 • Aanmaak van nieuwe cariës
 • Breken, barsten of losraken van de tandbekleding of vulling (die het binnendringen van vreemde stoffen moest voorkomen, maar nu niet meer kan)
 •  Breek een tand

 

Wat is het secundaire wortelkanaal?

Het hulpkanaal is een onderdeel van de complexe anatomie van het tandkanaal dat tijdens de wortelkanaalbehandeling door de tandarts over het hoofd kan worden gezien. Het wortelsysteem van de tand, dat fijne vaten, zenuwen en bindweefsels bevat, is zeer complex en nauwkeurig. Dit wortelsysteem kan, net als de wortels van planten, kleine takken hebben die loskomen van het hoofdkanaal. Deze verschillende worteltakken bevinden zich meestal in de gebieden waar de wortels van tanden met meerdere wortels samenkomen of bevinden zich rond het distale derde deel van de wortel, maar ze kunnen overal langs het hoofdwortelkanaal voorkomen. Soms is het erg moeilijk om het wortelkanaal te identificeren en schoon te maken en te vullen. Als er een weefsel in een van hen achterblijft, kan dit de bron van herinfectie zijn. Daarom is de diagnose en behandeling van het wortelkanaal erg belangrijk bij denervatie.

Veelgestelde vragen over denervatie en endodontische behandeling

 

 1. Doet denervatie pijn?

Hoewel zenuwwortelen misschien eng lijkt, is de ervaring vergelijkbaar met een diepe vulling. U voelt geen pijn tijdens zenuwextractie omdat u onder invloed bent van anesthesie. U krijgt ook pijnstillers om indien nodig in te nemen. Deze pijn wordt bestreden met gewone pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen.

Mogelijk krijgt u vóór de ingreep antibiotica om bacteriën te doden.

Volgens een overzicht van 72 andere onderzoeken uitgevoerd bij patiënten die denervatie ondergingen, bleek dat de pijn vóór de behandeling hoog was bij deze mensen, maar binnen een dag na de behandeling afnam tot een gemiddeld niveau en binnen een week na de behandeling behandeling, het nam aanzienlijk af en werd minimaal.

 1. Kan een tand getrokken worden tijdens de zwangerschap?

Als u zwanger bent, wordt aanbevolen om geen electieve behandelingen te doen (zoals cosmetische tandheelkundige behandelingen), maar noodzakelijke tandheelkundige behandelingen moeten wel worden gedaan. Zenuwverwijdering is een behandeling die in geen enkel stadium van de zwangerschap mag worden uitgesteld. Vanwege de noodzaak van röntgenfoto’s wordt het echter aanbevolen om dit in het tweede trimester van de zwangerschap te doen.

 1. Is het mogelijk om gebitsproblemen tijdens quarantaine (ivm coronaziekte) te verhelpen?

Voor essentiële tandheelkundige behandelingen moet u zo snel mogelijk naar een tandarts. Onder de dingen die moeten worden doorverwezen zijn:

 • Zwelling van het tandvlees, de wangen of het gezicht die zich heeft verspreid naar de hals of ogen of de mondbodem.
 • Ernstige pijn waardoor u slaap of concentratie verliest.
 • Zweertjes in de mond die na twee weken nog niet zijn genezen.
 • Bloeding meer dan 20 minuten na het trekken van een tand die niet stopt, zelfs niet als de kaak stevig op het verband drukt.
 • Gebroken tand die pijn of mogelijk letsel aan de wang of tong veroorzaakte.
 • Tandextractie
 • Bloeden als gevolg van letsel aan het gezicht

4.Wat is het verschil tussen denervatie van voortanden en verstandskiezen of grote kiezen?

Voor zenuwextractie moet een gat in de kroon van de tand worden gemaakt, zodat de tandarts bij de pulpa kan. Voor de voortanden wordt dit gaatje vaak gemaakt op het achteroppervlak van de tand, maar voor de achterste tanden wordt het gat meestal gemaakt op hun bovenoppervlak, dat wil zeggen, het oppervlak van de tand waarmee we voedsel kauwen.

Nadat het werk is voltooid, wordt het ontstane gat voor de voortanden gedicht met tandvulmateriaal. Tijdelijke materialen worden meestal gebruikt totdat de kroon is voorbereid en aan de tand is bevestigd. Soms zijn veneers echter niet nodig voor de voortanden omdat er niet veel druk op deze tanden staat. Maar voor achterste kiezen die onder grote druk staan, is vaak een kroon nodig om te voorkomen dat de tand breekt en afbladdert.

Om de gedenerveerde voortand te bedekken, moet er zorg worden besteed aan de schoonheid van de restauratie, omdat het kleurverschil met andere tanden de schoonheid van de glimlach kan beïnvloeden. Zelfs wanneer het fineer precies dezelfde kleur heeft als de aangrenzende tanden, kan er door de geleidelijke kleurverandering van de andere tanden en de weerstand van het fineer tegen kleurverandering in de loop van de tijd een kleurverschil ontstaan. In dit geval kan dit probleem worden opgelost door de tanden witter te maken.

Een ander belangrijk verschil in het verschil tussen de innervatie van voor- en achtertanden is het aantal wortels. Voortanden hebben minder wortels (meestal één wortel met daarin een wortelkanaalbehandeling). Gewoonlijk hebben kleine kiezen of premolaren en achterste kiezen twee of drie wortels, die elk een of twee wortelkanalen bevatten. Hoe meer wortels er zijn, hoe langer de denervatiebehandeling duurt. Het is mogelijk dat de behandeling niet in één sessie kan worden voltooid en er kunnen meerdere sessies nodig zijn om de behandeling te voltooien.

 1. Hoe wordt het trekken van tanden thuis gedaan?

Tandextractie thuis is een natuurlijke methode die thuis wordt uitgevoerd om pijn en tandwortelinfectie te verlichten. Deze methode is tijdelijk en verlicht de infectie van de tandwortel tot op zekere hoogte, u moet zo snel mogelijk naar de tandarts.

Hier zijn enkele manieren om zenuwpijn te verlichten:

 • In deze gevallen kunt u een koudwaterkompres gebruiken. Wanneer uw tand ontstoken en geïnfecteerd raakt, kunt u de pijn en ontsteking van uw tand verminderen door ijs of ijspakken te gebruiken.
 • Kurkuma is een ander middel dat ontstekingen en kiespijn vermindert, omdat kurkuma sterke ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Je moet kurkuma mengen met een kleine hoeveelheid water om een ​​pasta te maken, dan een wattenbolletje erin dopen en op het tandvlees plaatsen van het deel dat pijn doet. U moet dit 3-4 keer per dag doen om de ontsteking en pijn van uw tand te verminderen.
 • Het gebruik van theeboomolie kan ook tandzenuwpijn verminderen. Je kunt een paar druppels van deze olie gieten op het deel dat pijn doet en het masseren of het mengen met water en het in je mond ronddraaien. Doe dit 3 tot 4 keer.
 • Het gebruik van zout water, een van de bekende manieren van kiespijn. Zout water heeft antiseptische eigenschappen en vermindert tandwortelinfecties. Je moet dit ook 3 tot 4 keer per dag doen.
 1. Hoe lang gaat een gedenerveerde tand mee?

Bij de behandeling van tandextractie als gevolg van tandbederf en wortelinfectie wordt de pulp van de tand verwijderd en wordt de binnenkant gevuld met materialen. Omdat deze tand beschadigd is, is hij zwakker dan andere gezonde tanden, daarom maakt het niet uit hoeveel

Indien behandeld, heeft het een kortere levensduur dan andere tanden. Ongeveer een gedenerveerde tand leeft 10 tot 15 jaar. U kunt de duurzaamheid natuurlijk vergroten door tandheelkundige fineren of andere methoden te gebruiken.

Behandelingen

Esthetische tandheelkunde

Het uiterlijk van het gebit wordt verfraaid met tandheelkundige hulpmiddelen. Er wordt gebruik gemaakt van …

Implantaten

implantaten bieden een oplossing zowel bij het ontbreken van Г�Г�n of enkele tanden als bij het ontbreken …

Kinder- tandheelkunde

De behandeling van kinderen is niet altijd even gemakkelijk. Ze kunnen om allerlei redenen angstig zijn zoals de …

Esthetische tandheelkunde

Het uiterlijk van het gebit wordt verfraaid met tandheelkundige hulpmiddelen. Er wordt gebruik gemaakt van …

Implantaten

implantaten bieden een oplossing zowel bij het ontbreken van Г�Г�n of enkele tanden als bij het ontbreken …

Kinder- tandheelkunde

De behandeling van kinderen is niet altijd even gemakkelijk. Ze kunnen om allerlei redenen angstig zijn zoals de …