tandvlees operatie

Wat is een tandvleesoperatie en waarom wordt het gedaan?

Wanneer het nodig is om bepaalde tandvleesaandoeningen en -ziekten te behandelen, waaronder tandvleesontsteking of parodontitis, voeren tandartsen tandvleesoperaties uit. Deze operatie wordt meestal parodontale chirurgie genoemd. Wanneer het tandvlees niet kan worden behandeld, is een tandvleesoperatie of tandvleestransplantatie nodig.

Soms is het mogelijk dat de operatie poliklinisch is, ook wel tandvleesoperatie genoemd. Onder de belangrijkste oorzaken van ziekten die tot deze operatie leiden, kunnen de volgende worden genoemd:

 • Ontstaan ​​van ziekte door infectie en chronische ziekten
 • Ophoping van tandplak en bacteriën rond het tandvlees en de tanden
 • Sommige medicijnen nemen
 • Aanwezigheid van cysten en tumoren

Wat is het doel van een tandvleesoperatie?

Zoals vermeld, wordt tandvleeschirurgie uitgevoerd om sommige tandvleesaandoeningen te behandelen. Het doel van een tandvleesoperatie is om ernstige ziekten die verband houden met het tandvlees te behandelen en alle schade en voorvallen te elimineren die we hieronder hebben besproken:

 • Herstel van het kaakbot en beschadigde weefsels gerelateerd aan het tandvlees
 • Voorkom tandverlies
 • Verkleinen van de tandvleesspleet tussen de tanden
 • Hervormen van het kaakbot om het risico op bacteriegroei in de botspleet te verkleinen
 • Elimineer bacteriën en infecties
 • Behandeling van ziekten zoals gingivitis en parodontitis waarvoor een operatie aan het tandvlees nodig is.

Wat zijn de soorten tandvleesoperaties?

Het type chirurgische ingreep dat door de tandarts wordt overwogen, hangt rechtstreeks af van het type en de ernst van de ziekte en de algemene gezondheidstoestand van de patiënt. Voorafgaand aan elke vorm van tandvleeschirurgie reinigt de kaakchirurg het tandvlees en de omgeving zorgvuldig en vakkundig. Hij vernietigt alle tandplak, tandsteen en bacteriën. Want als hij dit niet doet, zal de infectie en ontsteking van het tandvlees zeker toenemen onder het chirurgische mes.

Onder de soorten tandvleesoperaties kunnen we degene noemen die hieronder in Gamel worden uitgelegd:

Flap-operatie

Tandvleesflapchirurgie of een operatie om de zak rond het tandvlees te verkleinen, wordt uitgevoerd wanneer er een holte is tussen de tand en het tandvlees, en deze holte zorgt ervoor dat de zak zich verspreidt en infectie, ontsteking en abces op het tandvleesoppervlak verspreidt.

Daarom is een tandvleeslapoperatie geschikt voor patiënten met diepe parodontale of abcessen en bacteriën en tandsteen die deze abcessen binnendringen. Tandvleesklepoperatie is de beste behandeling voor deze mensen, zodat zowel het abces wordt behandeld als het bacteriebed wordt verstoord en vernietigd. Hieronder ziet u een foto van een tandvleesoperatie en de veranderingen daarna.

Bij deze tandvleesoperatie wordt het tandvlees van de tanden getild om de opbouw van tandsteen te verwijderen. Nadat de chirurg het gebied heeft schoongemaakt en het tandsteen heeft verwijderd, wordt het tandvlees terug op zijn plaats geduwd om weer over de tanden te passen. In sommige gevallen moet het kaakbot tijdens deze procedure mogelijk ook opnieuw worden gevormd.

Bottransplantatie

Zoals u weet, is de wortel van de tanden versmolten in het kaakbot en rond deze wortel bevindt zich eigenlijk het weefsel van het kaakbot. Soms gebeurt het dat het bot rondom de tandwortel beschadigd is. Deze verwonding kan een bottransplantaat vereisen.

Bij deze tandvleesoperatie plaatsen we nieuw, gezond en sterk botweefsel op de plaats van het beschadigde botweefsel. Het vervangende weefsel kan van de persoon zelf zijn of van een andere persoon worden afgenomen. Over het algemeen is het doel van bottransplantatie bij tandvleeschirurgie om de tand op zijn plaats en positie te helpen houden.

  Tandvleesoperatie, om tandvleesweefsel te regenereren

Botweefsel en tandvleesweefsel hebben elkaars anatomische positie. Maar het is mogelijk dat het tandvlees in de ruimte wordt geplaatst waar het bot zou moeten bestaan ​​of groeien en de groei en plaatsing van het bot verhindert. Om dit probleem op te lossen voeren wij ook tandvleesoperaties uit.

Tijdens deze operatie plaatst de kaakchirurg een klein gaasachtig stukje tussen het bot en het tandvlees. Deze stof voorkomt de groei van tandvlees in de ruimte waar bot zou moeten zijn. Na deze operatie groeien het bot en het getransplanteerde weefsel weer op hun plaats.

Tandvleesoperatie om de kroon van de tand te vergroten

Bij dit type tandvleesoperatie verwijdert de tandarts de gummy-glimlach en helpt hij het glimlachontwerp te corrigeren. Op deze manier wordt het deel van de tand verwijderd dat bedekt is door de groei van het tandvlees. Bij deze operatie wordt door het verkorten van het tandvlees de kroon vans de tanden langer en krijgt u een mooiere glimlach.

Tandvleestransplantatie operatie

Wat is een tandvleestransplantatie en waarom wordt het gedaan? Normaal gesproken mag de lijn tussen het tandvlees en de tanden niet te laag en niet te hoog zijn. Maar bij sommige mensen bevindt deze lijn zich in zijn ongebruikelijke en onnatuurlijke positie. Om de tandvleesrand terug te brengen naar zijn natuurlijke vorm, moeten we een tandvleesoperatie uitvoeren.

Als de tandvleesrand te laag is, verkleinen we het tandvlees, en in feite zal de naam van onze operatie tandvleeslift zijn. Maar als de tandvleesrand hoog is, moeten we een tandvleestransplantaat gebruiken om het te laten zakken, omdat het tandvlees zelf klein is en niet vanzelf kan worden verlaagd.

Tijdens een tandvleesoperatie verwijdert de chirurg meestal weefsel uit een deel van het lichaam en maakt het opnieuw vast of transplanteert het naar het gebied waar het tandvlees zich bevindt. Dit weefsel wordt vaak verwijderd uit het gehemelte of het gehemelte, wat qua geslacht en soort functie vergelijkbaar is met tandvleesweefsel.

Weefseltransplantatie vermindert niet alleen het risico op verdere schade aan het tandvlees zelf, maar wordt ook beschouwd als een zeer goede en veilige bedekking om de wortels van de tanden te bedekken en te beschermen.

Wat zijn andere methoden voor tandvleeschirurgie?

Er zijn andere methoden voor chirurgie, waaronder de volgende twee typen:

 Laserbehandeling van tandvlees: hoewel er nog geen wetenschappelijk bewijs is dat lasertherapie voor de behandeling van tandvleesproblemen volledig ondersteunt, gebruiken sommige tandartsen het om parodontale abcessen te verkleinen en beschadigd bindweefsel te herstellen. In feite worden bij deze methode lasergolven gebruikt om het beschadigde weefsel te verwijderen en het tandvlees te reinigen van bacteriën.

 Gebruik van tandvleesstimulerende eiwitten: Deze methode omvat het gebruik van eiwitbevattende gels om bot- en weefselgroei te stimuleren.

Voorbereiding op een tandvleesoperatie

Voordat de tandvleesoperatie wordt uitgevoerd, voert de tandarts een volledig en gedetailleerd preoperatief onderzoek uit om er zeker van te zijn of de patiënt een goede kandidaat is voor de operatie of niet.

Tijdens deze evaluatie en beoordeling controleert de chirurg het volgende en praat hij met de patiënt:

 • Medische anamnese afnemen
 • Evaluatie en lichamelijk onderzoek inclusief onderzoek van alle tanden, mond en kaak en algemene mond- en tandgezondheidstoestand
 • De aan- of afwezigheid van een infectie, tandabces of andere laesies die de genezings- en herstelperiode na een tandvleesoperatie kunnen bemoeilijken.

Wat zijn de stadia van een tandvleesoperatie?

Alle mensen die deze operatie willen uitvoeren, willen weten hoe de procedures van tandvleesoperaties zijn, daarom hebben we de procedures van tandvleesoperaties hieronder bekeken:

 1. Eerst steriliseert de chirurg alle apparatuur en gebruikt hij steriele apparatuur en hulpmiddelen om het risico op infectie te verminderen.
 2. Vervolgens worden, afhankelijk van het type operatie, anesthesie of lokale anesthesieprocedures uitgevoerd.
 3. Door een kleine incisie of incisies langs de tandvleesrand te maken, tilt de tandarts het tandvlees weg van de tanden. Hierdoor kan de tandarts de wortels van de tanden beter zien en kan hij eventuele tandsteen, tandplak of infectie verwijderen en reinigen.
 4. Na deze grondige reiniging van alles kan de kaakchirurg andere ingrepen uitvoeren, zoals tandvleesvernieuwing, botreconstructie of andere geplande ingrepen.
 5. Na voltooiing van de geplande operatie hecht de kaakchirurg het tandvlees met zeer fijne hechtingen aan en verbindt ze met hun oorspronkelijke plaats, namelijk op de tanden. De tandarts opent de hechtingen 7 tot 10 dagen na de operatie.

Doet een tandvleesoperatie pijn?

Afhankelijk van het type chirurgische ingreep kan een breed scala aan aandoeningen optreden. De meeste tandvleesoperaties duren ongeveer 2 uur. In sommige gevallen is de patiënt volledig verdoofd en in andere gevallen omvat de operatie alleen het gebruik van lokale anesthesie om het tandvlees te verdoven. De injectie van verdoving kan in het begin wat ongemakkelijk zijn.

Maar het verdooft het tandvlees volledig en in beide gevallen voelt de patiënt tijdens de tandvleesoperatie geen pijn.

Hoe lang is de herstelperiode voor een tandvleesoperatie?

Na elke chirurgische ingreep geeft de tandarts gedetailleerde instructies over postoperatieve zorg om de beste omstandigheden en een comfortabelere herstelperiode te bereiken. De hersteltijd en herstelperiode van een tandvleesoperatie hangt af van het type chirurgische ingreep en de toestand van de patiënt.

Maar meestal hebben mensen de eerste paar dagen na een tandvleesoperatie pijnstillers nodig. Voordat de patiënt het kantoor of operatiecentrum verlaat, zal hij volledig op de hoogte zijn van de soorten pijnstillers die zijn pijn kunnen verlichten.

Voordat de patiënt wordt ontslagen, zal de chirurg hem de volgende aanbevelingen doen en enkele van zijn veelgestelde vragen beantwoorden, zoals “Wat moeten we in acht nemen na een tandvleesoperatie?” zal antwoorden:

 • Gebruik van mondwater en desinfectiemiddelen om de operatieplaats schoon te houden en infectie te voorkomen
 • Vermijd krachtige lichaamsbeweging
 • Zacht voedsel eten in de dagen na de operatie
 • Vermijd roken

Hoe lang na een tandvleesoperatie moet je naar een dokter?

Een of twee weken na de operatie moet u terugkeren naar het kantoor van de chirurg, zodat hij de resultaten van de operatie van dichtbij kan bekijken en evalueren. Tijdens dit gesprek zal hij de hechtingen verwijderen en uw toestand behandelen.

Na deze periode genezen het tandvlees en de tanden en worden ze sterker en sterker dan voorheen. Maar het is ook mogelijk dat sommige mensen gevoelig worden voor warme of koude temperaturen en zelfs voor het gebruik van tandpasta. Maak je geen zorgen als dit je overkomt, want je zult met de tijd beter worden. Maar laat het voor de zekerheid even weten aan uw chirurg.

Kan tandvleesontsteking worden voorkomen?

Omdat tandvleesaandoeningen worden veroorzaakt door een overmatige groei van bacteriën, tandplak en tandsteen, is een goede mondhygiëne meestal effectief om de ziekte te voorkomen en om te keren. In de meeste gevallen, met regelmatige tandheelkundige zorg, kan poetsen en flossen gedurende de dag tandvleesaandoeningen voorkomen en de kosten van tandvleesoperaties verlagen.

Wat gebeurt er als een tandvleesoperatie niet wordt uitgevoerd?

Als tandvleesproblemen niet worden behandeld, kunt u in de toekomst last krijgen van verschillende gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Moeders die aan deze ziekte lijden, kunnen een kind krijgen met een laag gewicht en kunnen zelfs vroeggeboorte krijgen.

Tandvleesaandoening kan ook een ernstige gezondheidstoestand worden die de tanden, het tandvlees en de botten aantast, wat leidt tot infectie en dood van het bot en zijn weefsel. Deze aandoening kan een uitgebreide tandvleesoperatie vereisen om de ziekte te herstellen en te behandelen.

Behandelingen

Esthetische tandheelkunde

Het uiterlijk van het gebit wordt verfraaid met tandheelkundige hulpmiddelen. Er wordt gebruik gemaakt van …

Implantaten

implantaten bieden een oplossing zowel bij het ontbreken van Г�Г�n of enkele tanden als bij het ontbreken …

Kinder- tandheelkunde

De behandeling van kinderen is niet altijd even gemakkelijk. Ze kunnen om allerlei redenen angstig zijn zoals de …

Esthetische tandheelkunde

Het uiterlijk van het gebit wordt verfraaid met tandheelkundige hulpmiddelen. Er wordt gebruik gemaakt van …

Implantaten

implantaten bieden een oplossing zowel bij het ontbreken van Г�Г�n of enkele tanden als bij het ontbreken …

Kinder- tandheelkunde

De behandeling van kinderen is niet altijd even gemakkelijk. Ze kunnen om allerlei redenen angstig zijn zoals de …