Tandprothese

Wanneer een persoon een of meer tanden verliest, kan hij de plaats van die tand op verschillende manieren opvullen. Een van deze zeer effectieve methoden is een gebitsprothese.

Met andere woorden, tegenwoordig zijn tandprothesen, dankzij talloze vorderingen in de medische wetenschap, een meer natuurlijke en geschikte vervanging voor verloren tanden of weefsels. Zodat het in de meeste gevallen erg moeilijk is om een ​​tandprothese van een natuurlijk gebit te onderscheiden. Als de installatie van de prothese correct wordt uitgevoerd, maakt dit niet alleen het eten gemakkelijker, maar vergroot het ook het zelfvertrouwen van een persoon.

In feite verliezen tanden hun natuurlijke en oorspronkelijke vorm om verschillende redenen, waaronder bederf en beschadiging. Het is op dit moment dat ze een kunstgebit gebruiken om “het glimlachontwerp te corrigeren”, beschadigde tanden te vervangen en te repareren. Tandprothesen hebben veel voordelen, waarvan er enkele zijn:

 • Herstel en effectieve zorg van tand- en mondgezondheid
 • Vermindering van de mate van kaakbotkrimp
 • Verbeteren van de kwaliteit van leven en vergroten van het zelfvertrouwen

Wat is een tandprothese?

Een tandprothese is een tandheelkundig hulpmiddel dat de plaats inneemt van een ontbrekende tand of een tandafwijking bedekt. Deze tandheelkundige apparaten omvatten tandheelkundige implantaten, kronen, bruggen, kunstgebitten en veneers, en sommige zijn verwijderbaar of vast in uw mond. Als u denkt dat u baat zou kunnen hebben bij een kunstgebit, kan uw tandarts of tandprotheticus u uitleggen wat de meest effectieve optie is voor uw tandheelkundige behoeften. In dit artikel laten we u kennismaken met tandprothesen en zijn typen.

Vaste prothesen omvatten veneers, bruggen, enz. De kroon wordt op een afgebroken tand geplaatst, de brug wordt op de zijabutmenttanden geplaatst en bevat de vervangende tanden.

Waarom moeten ontbrekende tanden worden vervangen?

De eerste en belangrijkste reden om ontbrekende tanden te vervangen, is om de mondgezondheid en schoonheid te behouden. Want het niet op tijd repareren en vervangen van tanden zorgt voor meer schade aan andere tanden en zelfs aan gezond tandglazuur. Bovendien is schadelijke tandverplaatsing na tandextractie onvoorspelbaar. Als gevolg hiervan kunnen de tanden zonder tanden scheef staan ​​en naar de open ruimte neigen. Het resultaat van deze verplaatsing is tandbederf en occlusiestoornissen. Tegelijkertijd hebben de meer achterste tanden de neiging om naar voren te bewegen. Stel je nu eens voor wat er zou kunnen gebeuren als een tand, bijvoorbeeld de eerste kies van de onderkaak, verloren gaat?

Onderzoek heeft aangetoond dat als ze vijf jaar na het trekken van tanden niet worden verplaatst, ze de volgende jaren nooit zullen worden verplaatst.

Het vervangen en repareren van tanden, vooral de voortanden, is een van de meest populaire maatregelen om de schoonheid van het gezicht te vergroten. Omdat elke persoon zijn eigen unieke glimlach heeft. Bovendien, aangezien de voortanden zichtbaar zijn in de glimlach, is hun schoonheid belangrijker.

Een van de redenen voor het belang van het vervangen van ontbrekende tanden is om gezonde tanden te hebben om te kauwen en voedsel door te slikken. Want als het voedsel niet goed wordt gekauwd, ontstaan ​​er spijsverteringsproblemen.

Soorten tandprothesen

 

Vaste tandprothese

Vaste tandprothese is een van de verschillende soorten prothesen, die onder mensen in de samenleving meestal bekend staat onder de algemene naam tandheelkundig fineer. Bij een vaste prothese kan de patiënt deze niet uit de mond nemen, maar een vaste prothese kan op het implantaat of op de tand van het individu worden geplaatst.

Dit type prothese wordt met een speciale lijm of schroef aan de tand of het tandheelkundig implantaat bevestigd. Dit type prothese kan alleen door de tandarts die u heeft bezocht uit uw mond worden gehaald. Vaste prothesen worden gemaakt van verschillende materialen, waaronder:

 1. Coating van keramisch gebonden metaal (PFM).

Het frame van dit type gebitsprothese wordt gemaakt van metalen zoals titanium, palladium en goud. Daarna wordt op dit frame een keramische laag gemaakt, die lijkt op de tand van een persoon. Je zou kunnen zeggen hoe dit type hoes is gemaakt, zoals de tanden van elke persoon, die we hieronder zullen uitleggen.

 • Eerst bereidt de tandarts de tanden van de patiënt voor op het vormen en modelleert vervolgens de tanden.
 • De mal van de tanden wordt naar het tandtechnisch laboratorium gestuurd en de replica van de tand wordt gemaakt met behulp van gips.
 • Op de mock-up is het frame gemaakt van een van de metalen die we hebben genoemd, en zijn er meerdere lagen keramiek op het metalen frame geplaatst bij hoge hitte.
 1. Compact keramisch fineer of zirkoniumdioxide

Er wordt geen metaal gebruikt bij het maken van dit type coating. In dit type fineer wordt gegoten zoals metalen fineren en wordt het gescand in het tandreplicalaboratorium met behulp van 3D-camera’s. Na de 3D-scan ontwerpt de computer de gewenste gebitsbeschermer. Vervolgens worden de zirkoniumblokken in de ontworpen tandvorm gesneden met behulp van machines genaamd CAD CAM, die vergelijkbaar zijn met industriële draaibanken. Het gebruik van geperst keramiek in plaats van metaal heeft vele voordelen, waaronder:

 • De gevoeligheden die optreden in metalen fineren voor tanden zijn niet intens bij het gebruik van keramische fineren.
 • Compacte keramische fineren zijn meer harmonieus met de kleur en vorm van de tanden.
 • Zirkonium is milieuvriendelijk en biologisch neutraal.
 • Compact keramiek laat elektriciteit en warmte nauwelijks door.
 • Tandplak hoopt zich niet op op het oppervlak van deze veneers.
 • Door de doorlaatbaarheid van deze fineren hebben ze een mooiere en natuurlijkere uitstraling.
 • Het gebruik van deze materialen veroorzaakt geen gingivitis.

Mogelijk moet u worden behandeld met vaste prothesen om een ​​tand te herstellen en zijn natuurlijke vorm en grootte te herstellen, of om een ​​ontbrekende tand te vervangen, en als er niet genoeg tandweefsel over is om een ​​grote vulling te ondersteunen, kan een fineer worden gebruikt. die tand.

Veneers zijn een goede behandeling voor lelijke of misvormde tanden. Het wordt ook gebruikt om een ​​tandheelkundig implantaat te bedekken. Als we tandheelkundige fineren aanbevelen, is dat waarschijnlijk om een ​​van de bovenstaande redenen, om u te helpen een gezond gebit en een mooie glimlach te hebben.

Uitneembare prothesen

Dit type prothese wordt eenvoudig op het tandvlees geplaatst of kan eenvoudig uit de mond worden gehaald. Als een persoon al zijn tanden heeft getrokken, kan hij een volledig uitneembare prothese gebruiken. De patiënt voelt zich in het begin misschien niet goed bij het gebruik van dit type prothese, maar met meer gebruik en het verstrijken van de tijd verdwijnt dit gevoel.

Bij dit type prothese wordt het kaakbot na verloop van tijd afgebroken. Het kaakbot moet elke 1 tot 2 jaar worden gecontroleerd en de botten moeten elke 5 tot 7 jaar worden vervangen. Als de patiënt niet al zijn tanden heeft getrokken, kan een gedeeltelijke prothese worden gebruikt. Parsil-prothese wordt gemaakt op een metalen plaat en vervolgens bedekt met een plastic laag die dezelfde kleur heeft als het tandvlees.

Semi-uitneembare gebitsprothesen (overkappingsprothese)

Overkappingsprothese is een soort semi-mobiele tandprothese die op twee tandbases of meerdere implantaatbases wordt geplaatst en comfortabeler is dan andere prothesen. Dit soort prothesen hebben een onderdeel dat bevestiging wordt genoemd en dat is verbonden met tanden of implantaten. Dit helpt om de prothesen in de mond te houden. Tegelijkertijd kunnen ook semi-mobiele prothesen uit de mond worden genomen en gereinigd. Aangezien het bevestigingsdeel van semi-mobiele prothesen zo nu en dan oud en onbruikbaar wordt, is het beter om dit te vervangen.

Vaste tandprothese

 

1- enkele tandkroon

Wanneer de tandstructuur zwak is en bescherming en ondersteuning nodig heeft, kunnen fineren worden gebruikt. Ook worden in sommige gevallen tandheelkundige fineren ook gebruikt voor schoonheid. Sommige mensen hebben problemen met kauwen en slikken omdat ze geen kiezen hebben, en tandheelkundige fineren helpen deze mensen en maken het kauwen gemakkelijker voor hen.

2- tandheelkundige bruggen

Onder de soorten tandprothesen kunnen we de tandbrug noemen. De meest gebruikte vaste prothese is dit type prothese. Dit type prothese wordt gebruikt wanneer de patiënt meer dan één tand heeft verloren en de ontbrekende tanden tussen twee andere tanden zijn geplaatst. Hierbij worden de zijtanden geschoren en wordt er een brug tussen de hoofdtanden geplaatst. Op deze manier wordt het lege gebied tussen de tanden gevuld en wordt de schoonheid van de persoon hersteld.

3- Fineer

Tandheelkundig laminaat of veneers zijn een van de modernste benaderingen voor het oplossen van cosmetische problemen in de geavanceerde tandheelkunde van vandaag.

Laminaatfineer is erg dun en wordt aan de voorkant van de bestaande tand bevestigd. Met als resultaat een mooiere en natuurlijkere glimlach dan ooit.

4- Inlays en Onlays

In gevallen waarin tandbederf de kroon van de tand ernstig heeft beschadigd of wanneer de hoeveelheid gaatjes in de mond zo groot is dat het niet mogelijk is om klassieke methoden te gebruiken om de tand te vullen, worden inlays en onlays gebruikt.

Tandheelkundige inlays en inlays zijn een methode voor het behandelen van tandbederf en het herstellen van tanden en worden veel gebruikt voor kiezen. Deze twee methoden zijn veel duurzamer en sterker dan tandheelkundige fineren. Wanneer het tandbederf oppervlakkig is of de tand gebarsten of gebroken is, worden deze twee methoden gebruikt om de tand te herstellen. Met andere woorden, wanneer de tandstructuur gezond is en de hoeveelheid tandbederf zo laag is dat de tandarts deze niet kan vullen, kunnen inlays en onlays worden gebruikt en blijft de tandstructuur volledig behouden. Tandheelkundige inlays en inlays zijn totaal anders dan het vullen van tanden. Bij het vullen van tanden vult de tandarts de tand na het verwijderen van de cariës, in het geval van inlay en inlay moet een mal van de tand van het individu worden gemaakt en wordt het gespecificeerde deel van de tand van het individu in het laboratorium gemaakt.

5- Tandheelkundige implantaten (tandimplantaten)

Een tandheelkundig implantaat is een basis voor een natuurlijke tand die meestal van titanium is gemaakt en veilig is.

Een implantaat is eigenlijk een vervanging van een tandwortel. Het tandheelkundig implantaat heeft een sterke basis in de wortels om een ​​permanente tand te hebben die vergelijkbaar is met en compatibel is met andere tanden. Het implantaat is gemaakt van puur titanium, dat niet schadelijk is voor het menselijk lichaam. Implantaten worden in de vorm van een smal staafje in het kaakbot geplaatst. De soorten tandheelkundige implantaten zijn:

 • Endosteal: dit type implantaat wordt in het kaakbot geplaatst, dat tegenwoordig alleen vanwege zijn sterkte wordt gebruikt.
 • Subperiosteaal: Dit type implantaat wordt op het kaakbot en onder het tandvlees geplaatst, wat al lange tijd geen goed resultaat geeft en tegenwoordig wordt dit type implantaat niet meer gebruikt.

Uitneembare prothesen:

 

gedeeltelijke prothese

Partiële prothesen, ook wel “stuktanden” genoemd, zijn een van de meest gebruikte soorten prothesen. Het is interessant om te weten dat de Parsil-prothese zelf verschillende typen heeft. Als er bijvoorbeeld een tijdelijke methode nodig is, is een gedeeltelijke flipper-tandprothese (volledig van acryl) de beste keuze.

Een ander type Parsil-gebitsprothese is de kobaltcrème-prothese. Dit type prothese is een van de beste opties voor de behandeling van tandeloosheid met vrije uiteinden. Ook wordt voorgesteld aan mensen die geen vast kunstgebit willen doen om een ​​kobaltcrème kunstgebit te gebruiken. Dit type prothese is een composietprothese die het resultaat is van de integratie van acryl en metaallegering. Houd er natuurlijk rekening mee dat de Parsil gebitsprothese geen mooi uiterlijk heeft door de aanwezigheid van clips. Daarom zijn er tegenwoordig verschillende soorten gedeeltelijke prothesen ontworpen en aangeboden, waarvan het metalen deel dezelfde kleur heeft als de tand, ook wel bekend als felexiet gedeeltelijke prothese.

 

Kunstgebit

Een volledige prothese is een uitneembare prothese die geschikt is voor mensen die geen tanden in hun mond hebben (bijvoorbeeld ouderen en grootouders). Dit ondanks het feit dat tegenwoordig, door de aanwezigheid van tandheelkundige implantaten en vervolgens tandheelkundige laminaten, het gebruik van een volledig kunstgebit of kunstgebit drastisch is afgenomen. Houd er natuurlijk rekening mee dat tandheelkundige implantaten erg duur en duur zijn in vergelijking met een volledig kunstgebit.

Interessant om te weten is dat een volledig kunstgebit ook verkrijgbaar is in twee soorten, normaal en zacht tandvlees. Het belangrijkste aan een complete gebitsprothese is dat dit type prothese uit twee delen bestaat. Het deel met witte tanden en het deel met roze tandvleesprothese.

Merk op dat voor betere prestaties en efficiëntie de prothetische kauwgom kracht en weerstand moet hebben.

Deze vraag heeft u misschien beziggehouden: “Wat is de belangrijkste rol van een volledige of gedeeltelijke prothese met zacht tandvlees?”

In feite wordt de zachte gom op korte termijn gebruikt als onderlaag van de harde gom van de prothese. De zachte gom heeft een dikte van 1-2 mm. In feite wordt deze kauwgom gebruikt totdat de ontsteking van het tandvlees niet is verdwenen.

Houd er natuurlijk rekening mee dat in het geval van continu gebruik, hoewel het in het begin veel gemakkelijker is, de efficiëntie en de snelheid van vernietiging van het tandvlees zullen toenemen. Bovendien is het schoonmaken van zacht tandvlees erg moeilijk en vermoeiend. Ook is de kans op groei en verspreiding van bacteriën en schimmels in de poriën van het zachte tandvlees erg groot.

Voordelen van beweegbare prothesen:

Beweegbare prothesen hebben de mogelijkheid om in de handen van de patiënt te zijn. Bij dit type prothesen is het niet nodig om aangrenzende tanden te lijmen en te slijpen (als er gedeeltelijke prothesen worden gebruikt). Daarnaast werken dit soort prothesen ook als natuurlijke tanden. Ze passen gemakkelijk in de mond en maken de mond en tanden mooi. Aan de andere kant kun je verschillende voedingsmiddelen goed gebruiken en er gemakkelijk mee praten.

Hoe zorg je voor een uitneembare tandprothese?

 • Twee keer per dag poetsen voor een uitneembare prothese
 • De eerste dagen dat u een kunstgebit gebruikt de kunstgebit niet tijdens het slapen verwijderen.
 • Zorgen voor het uitvallen van de gebitsprothese tijdens het schoonmaken
 • Reiniging van het uitwendige oppervlak van de tandprothese met een tandenborstel voor kunsttanden
 • Reiniging van de mond en het tandvlees en het binnenste slijmvlies van de mond met een zeer zachte tandenborstel
 • Kunsttanden of uitneembare prothesen eenmaal per week gedurende 8 uur in een desinfecterende oplossing plaatsen
 • Het plaatsen van een kunstgebit in een bak met zout water wanneer het niet in gebruik is
 • Het plaatsen van de gebitsprothese in een reinigingsoplossing (een theelepel azijn of huishoudbleekoplossing (Vitex) en een glas water) tijdens het baden en wassen nadat deze uit de reinigingsoplossing is gehaald.
 • Kunstgebit reinigen direct na het eten van gekleurd voedsel
 • Plaatsen van de gebitsprothese gedurende 6 tot 8 uur in een bak met water en een lepeltje huishoudbleekmiddel in geval van kleurverandering

Opmerking: Nadat u de prothese in een oplossing hebt geplaatst, moet u deze zorgvuldig wassen.

Hoe lang gaat een gebitsprothese mee?

In het begin heeft de persoon tijd nodig om te wennen aan de gebitsprothese. De tandprothese mag vanwege weefselontsteking niet in de mond worden geplaatst en ongemak veroorzaken. In dat geval moet de persoon de tandarts bezoeken en de positie indien nodig aanpassen.

Naleving van hygiënetips is noodzakelijk voor de duurzaamheid van de tandprothese. Als de hygiënetips worden opgevolgd, gaat de gebitsprothese lang mee.

semi-mobiele tandprothesen (overprothese)

Overkappingsprothese op basis van implantaat (overprothese)

Een overkappingsprothese is ook een type mobiele volledige gebitsprothese die op zowel tandbases als op meerdere implantaatbases wordt geplaatst. Een overkappingsprothese op basis van een implantaat is veel gemakkelijker en comfortabeler dan een volledige prothese, maar is mobiel en daardoor niet zo comfortabel als een vaste prothese.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een kunstgebit?

Als u een van die mensen bent die een paar tanden heeft verloren en moeite heeft met kauwen, bijten, spreken, enz., kan een kunstgebit de perfecte oplossing zijn om ze te verbeteren. Prothesen worden volledig op maat gemaakt en gemaakt naar de vorm en grootte van uw mond, en ze zijn gemaakt om zo natuurlijk mogelijk te zijn.

Het gebruik van gebitsprothesen voorkomt erosie en slijtage of breuk en beschadiging van de resterende tanden. Het niet gebruiken van een kunstgebit kan ertoe leiden dat de natuurlijke tanden verschuiven of scheef gaan staan.

Kunstgebitten (uitneembare kunstgebitten) kunnen snel worden geplaatst nadat ze zijn verwijderd en het is helemaal niet duidelijk dat het kunstgebit in uw mond zit, dit soort kunstgebitten worden immediaatgebitten genoemd. Een kunstgebit kan uw natuurlijke tanden nooit vervangen, dus het duurt lang voordat u eraan gewend bent.

Als u nog niet eerder kunsttanden heeft gebruikt, vraag dan de tandarts om uitleg over de problemen bij het plaatsen en ruiken ervan. En u ook informeren over hoe u ze kunt verzorgen en goed kunt onderhouden.

Wat zijn de complicaties van een gebitsprothese?

 

 1. Allergie en gevoeligheid voor prothese

Sommige mensen zijn allergisch voor de materialen in een kunstgebit. Ook worden er materialen in de kroon van de tand gebruikt die deze gevoeligheid kunnen verhogen. In dit geval is de tand in het kroongebied niet goed bedekt en veroorzaakt talloze problemen voor de patiënt. Raadpleeg onmiddellijk uw tandarts als u enige vorm van allergie ziet.

 1. Gevoel van ongemak in de mond door de aanwezigheid van een vreemd lichaam

In de eerste dagen dat u een prothese draagt, kan het zijn dat u wat ongemak voelt en dat u wat last heeft van de prothese omdat er een extra voorwerp in uw mond zit. Zorg ervoor dat dit gevoel na verloop van tijd zal verdwijnen. Volgens onderzoek zal 90% van deze gevallen na enige tijd verbeteren. Maar als je dit gevoel na enige tijd hebt, moet je naar de tandarts gaan om de oorzaak te achterhalen.

 1. Loskomen van de tandkroon in de eerste dagen

Een van de meest voorkomende gevallen die bij veel patiënten is opgetreden, is het losraken van de tandkroon na de prothese. Merk op dat u de eerste dagen na de prothese zacht voedsel moet eten. Het is ook erg belangrijk om langzaam te kauwen. Als u de eerste dagen na een gebitsprothese vet en hard voedsel eet, zal uw kroon zeker los gaan zitten

Behandelingen

Esthetische tandheelkunde

Het uiterlijk van het gebit wordt verfraaid met tandheelkundige hulpmiddelen. Er wordt gebruik gemaakt van …

Implantaten

implantaten bieden een oplossing zowel bij het ontbreken van Г�Г�n of enkele tanden als bij het ontbreken …

Kinder- tandheelkunde

De behandeling van kinderen is niet altijd even gemakkelijk. Ze kunnen om allerlei redenen angstig zijn zoals de …

Esthetische tandheelkunde

Het uiterlijk van het gebit wordt verfraaid met tandheelkundige hulpmiddelen. Er wordt gebruik gemaakt van …

Implantaten

implantaten bieden een oplossing zowel bij het ontbreken van Г�Г�n of enkele tanden als bij het ontbreken …

Kinder- tandheelkunde

De behandeling van kinderen is niet altijd even gemakkelijk. Ze kunnen om allerlei redenen angstig zijn zoals de …