implantaten tandarts Gent

Chirurgische implantaatprocedures in onze kliniek in het zuide Gent

 1. Onderzoek van de conditie van uw mond en gebit: In eerste instantie wordt de conditie van uw mond en gezondheid beoordeeld en worden de nodige foto’s gemaakt. De kwaliteit en het volume van het bot worden in dit stadium zorgvuldig gecontroleerd om te bepalen of het implantaat voldoende ondersteuning zal hebben of niet.
 2. Planning en afspraak: dan wordt de behandelplanning gemaakt en wordt de operatieafspraak voor u bepaald.
 3. Verdoving: Voordat u met de werkzaamheden begint, bent u onder plaatselijke verdoving of anesthesie. Soms is er samen met anesthesie behoefte aan kalmerende middelen.
 4. Verwijderen van de vorige tand: Als de beschadigde tand nog niet is verwijderd, wordt de tand eerst voorzichtig en voorzichtig verwijderd om het bot en de zachte weefsels niet te beschadigen. Kaakbottransplantatie wordt meestal in dit stadium gedaan en het bottransplantaatmateriaal wordt in het bot van de lege tandholte geplaatst. In dit geval wacht de tandarts twee tot zes maanden totdat het bot volledig is genezen en klaar is voor een operatie. Als het implantaat in de bovenkaak aan de achterkant van de mond wordt geplaatst, soms vanwege de geringe hoogte van het kaakbot in dit gebied en de mogelijkheid van sinusperforatie, wordt een sinusliftoperatie uitgevoerd, waarbij de bodem van de sinus holte wordt verhoogd en eronder wordt transplantaatmateriaal aangebracht
 1. Botpiercing: Als het niet nodig is om het bot te versterken, is de volgende stap na het trekken van een tand een botpiercing. Met een tandboor wordt het bot op de gewenste maat geboord en wordt het implantaat erin geplaatst. Vervolgens wordt het implantaatgat afgesloten met een stuk dat dopschroef wordt genoemd.
 1. Implantaatplaatsing en tandvleeshechting: de volgende stap is het hechten van het tandvlees. De tandarts kan het tandvlees rond het implantaat hechten en de kop van het implantaat naar buiten laten, of het tandvlees over het implantaat trekken en hechten om het implantaat beter te beschermen. In het tweede geval moet later een eenvoudige operatie worden uitgevoerd om de tandheelkundige afdekking te installeren, zodat het tandvlees wordt doorgesneden en geopend op het implantaat.
 2. Wachttijd voor bottransplantatie en implantaten: Na het plaatsen van het implantaat varieert de wachttijd, afhankelijk van de conditie en kwaliteit van het bot, van twee tot zes maanden. Gedurende deze tijd mag er geen druk op het implantaat worden uitgeoefend. U moet het bot laten groeien en geleidelijk op het implantaat transplanteren om secundaire stabiliteit in het implantaat te bewerkstelligen.
 3. Het plaatsen van het abutment: Nadat het bot en het implantaat aan elkaar zijn gelast, komt de volgende stap. De tandarts draait de dop van het implantaat los en schroeft een stukje abutment op het implantaat. Het abutment werkt als een geschoren tand waarop het fineer moet worden geplaatst en vormt een basis voor het bevestigen van het fineer.
 4. Vormen om een fineer te maken: Daarom wordt het implantaat waarop het abutment wordt geïnstalleerd, gevormd om op basis daarvan een tandfineer te maken.
 5. De hoes op de basis aansluiten: Nadat de hoes klaar is, gaat u naar het implantaat om deze te verbinden. Het aansluiten van de hoes op het implantaat kan met schroeven of speciale lijm.

Wie is een geschikte kandidaat voor tandimplantaten:

 • Algemene gezondheid: Goede algemene gezondheid is een belangrijke factor. Personen zonder ernstige medische aandoeningen hebben een hogere kans op succesvolle implantaten.
 • Voldoende botdichtheid: Voldoende botmassa en -dichtheid in het kaakbeen zijn essentieel voor het plaatsen van implantaten. Botonderzoeken zijn nodig om dit te beoordelen.
 • Leeftijd: Er is geen specifieke leeftijdsgrens, maar kandidaten moeten nog steeds groeien zijn volgroeid en ouder zijn dan 18 jaar.
 • Goede mondhygiëne: Een goede mondhygiëne en regelmatig tandartsbezoek zijn cruciaal voor het behoud van implantaten op lange termijn.
 • Rookgedrag: Roken kan het genezingsproces negatief beïnvloeden. Niet-rokers hebben meestal een beter succespercentage.
 • Geduld en toewijding: Implantaten vereisen tijd en geduld, omdat het genezingsproces enkele maanden kan duren.

Wie is geen geschikte kandidaat voor tandimplantaten:

 • Ernstige medische aandoeningen: Personen met ernstige medische problemen zoals ongecontroleerde diabetes of immuunsysteemstoornissen kunnen geen goede kandidaten zijn.
 • Onvoldoende botdichtheid: Als er niet genoeg bot aanwezig is in het kaakbeen, kan een bottransplantatie nodig zijn voordat implantaten kunnen worden geplaatst.
 • Zwangerschap: Zwangere vrouwen worden meestal afgeraden om implantaten te laten plaatsen vanwege de mogelijke risico’s.
 • Actief tandvleesaandoening: Actieve tandvleesaandoeningen moeten eerst worden behandeld voordat implantaten worden overwogen.
 • Ernstige rokers: Zware rokers hebben een verhoogd risico op complicaties, zoals slechte genezing.
 • Onrealistische verwachtingen: Personen met onrealistische verwachtingen over de resultaten van implantaten moeten wellicht alternatieve opties overwegen.


Hoeveel kost een implantaat?

De prijs van een implantaatbehandeling kan voor verschillende mensen verschillend zijn. Omdat de kosten van het implanteren van een tandheelkundig implantaat de som zijn van de kosten die in verschillende stadia van de behandeling worden gemaakt. De factoren die de kosten van een tandheelkundige implantaatbehandeling bepalen zijn:

 • Aantal tandheelkundige implantaten
 • Materiaal van implantaat, abutment en tandkap
 • Tandheelkundige implantaatchirurgie in twee of één fase
 • Bijbehandelingen zoals behandeling van tandvleesontsteking, tandbederf etc
 • De noodzaak of het ontbreken van bottransplantatie en het type transplantatiemateriaal
 • Frequentie van bezoeken aan de implantaatspecialist
 • Kosten in verband met fotografie en andere testen
 • Tandartsexpertise
 • De kosten van medicijnen en kliniekfaciliteiten
 • Gebruikte technologieën en apparatuu

Wat zijn de risico’s en complicaties van tandheelkundige implantaten?

Bij elke operatie bestaat de mogelijkheid van complicaties, maar over het algemeen is de behandeling met een tandimplantaat zeer laag risico en succesvol.

Net als bij elke andere procedure heeft implantatie van een tandheelkundig implantaat echter bloedingen, infecties, zwellingen en lichte blauwe plekken na de procedure.

Ook moet rekening worden gehouden met de mogelijkheid van allergie van de patiënt. Medicijnen en onderliggende ziekten moeten vóór de operatie zorgvuldig worden gecontroleerd, zodat ze geen problemen veroorzaken.

Na de implantatie van het implantaat is de kans op breuk van het implantaat zeer zeldzaam en deze prothese heeft een zeer goede weerstand tegen druk en impact. Maar tijdens de operatie is er een zeer kleine kans dat het implantaat breekt, er te veel druk op het implantaat of het bot wordt uitgeoefend en er schade wordt toegebracht aan de omliggende structuren (bloedvaten, zenuwen of kaakbot), de uitlijning of de hoek van het implantaat is niet geschikt, of de omstandigheden worden bepaald Het kaakbot is niet geschikt voor implantaatondersteuning. De meeste van deze gevallen kunnen worden voorkomen door te kiezen voor een ervaren implantaatchirurg en zijn juiste planning.

Door een implantaatspecialist te kiezen met vaardigheid en ervaring, minimaliseert u de kans op complicaties bij implantaatchirurgie. Met de juiste planning, zorgvuldige selectie van de locatie van het implantaat, het type en de uitlijning ervan, en andere gevallen, voorkomt de tandarts complicaties bij implantatie van het implantaat zoveel mogelijk.

Veelgestelde vragen over tandheelkundige implantaatprocedures in Gent

 1. Doet een tandheelkundige implantaatoperatie pijn?

Tijdens de operatie bent u onder plaatselijke verdoving, u voelt dus geen pijn. Nadat de postoperatieve anesthesie is uitgewerkt, variëren de pijn en het ongemak van persoon tot persoon, maar over het algemeen beschrijven de meeste mensen het als de pijn van het trekken van tanden. Door koude toe te passen (in een handdoek gewikkeld ijs op de voet leggen) kunt u de pijn en zwelling verminderen. Ook helpt het gebruik van pijnstillers de pijn te verlichten.

 1. Hoe lang gaat het implantaat mee?

Het implantaat is ontworpen om vele jaren mee te gaan en er wordt rekening gehouden met een levensduur van meer dan 25 jaar. Om deze reden wordt implantaatimplantatie beschouwd als een permanente oplossing om verloren tanden te vervangen, omdat andere methoden zoals bruggen en kunsttanden een levensduur hebben van 5 tot 15 jaar, waarna ze moeten worden vervangen. Maar in veel andere gevallen hoeft het implantaat niet te worden vervangen en gaat het mee tot het einde van uw leven.

 1. Wat is een digitaal implantaat en voor wie is het geschikt?

Digitale tandheelkundige implantaten zijn een modern tandheelkundig wonder. De tandarts gebruikt een computer voor digitale implantaatchirurgie. Via een 3D-gesimuleerd programma kan het de conditie van de botten en de positie van de tandzenuwen controleren. Met behulp van de verkregen informatie kan de tandarts de exacte locatie van het tandimplantaat vinden en een kleinere incisie maken. Bij deze methode is de pijn aanzienlijk minder in vergelijking met traditionele implantaatchirurgie. Een digitaal implantaat zonder operatie is duurder dan een traditioneel implantaat, maar vereist geen hechtingen en een lange herstelperiode. Pijn en bloedingen zijn ook minder.

Deze methode is zeer geschikt voor rokers, diabetici en mensen met een lage bothoogte. Ook mensen die bang zijn voor een operatie of een onmiddellijke bedekking nodig hebben, kunnen ook digitale implantaten gebruiken.

 1. Wat is de zorg na de implantatie?

 • In de vroege uurtjes moet u gaan liggen en zware activiteiten vermijden.
 • Plaats een ijskompres op het gezicht op de plaats van de operatie en verwijder deze om de 10 minuten, doe dit afwisselend om de 10 minuten. Laat het ijs 24 tot 48 uur staan en leg daarna een warme handdoek neer.
 • Als u veel pijn heeft, kunt u medicijnen gebruiken zoals Nuprin, Advil, Tylenol en pijnstillers, maar die moeten wel door een arts zijn voorgeschreven.
 • U dient op sommige punten in uw voeding te letten, gebruik bijvoorbeeld geen hete dranken zoals thee of hard voedsel waar u veel op moet kauwen.
 • Gebruik geen sigaretten en alcoholische dranken.
 • 48 uur lang niet intensief sporten.

Behandelingen

Esthetische tandheelkunde

Het uiterlijk van het gebit wordt verfraaid met tandheelkundige hulpmiddelen. Er wordt gebruik gemaakt van …

Implantaten

implantaten bieden een oplossing zowel bij het ontbreken van Г�Г�n of enkele tanden als bij het ontbreken …

Kinder- tandheelkunde

De behandeling van kinderen is niet altijd even gemakkelijk. Ze kunnen om allerlei redenen angstig zijn zoals de …

Esthetische tandheelkunde

Het uiterlijk van het gebit wordt verfraaid met tandheelkundige hulpmiddelen. Er wordt gebruik gemaakt van …

Implantaten

implantaten bieden een oplossing zowel bij het ontbreken van Г�Г�n of enkele tanden als bij het ontbreken …

Kinder- tandheelkunde

De behandeling van kinderen is niet altijd even gemakkelijk. Ze kunnen om allerlei redenen angstig zijn zoals de …