Verwijderbare orthodontie

Een complete gids voor mobiele orthodontische behandelingen

Beweegbare orthodontie verwijst naar een verscheidenheid aan apparaten die in de mond worden geplaatst om de tanden recht te zetten en te rangschikken of de kaken uit te lijnen en hun smalheid, uitsteeksel of vertraging te corrigeren, maar ze zijn niet bevestigd aan de tanden en tijdens de behandelingsperiode. vast.
Velen van ons hebben geen ideale glimlach en onze tanden staan ​​scheef, afwijkend of heen en weer, of een van onze kaken staat naar achteren of naar voren, met als gevolg dat onze tanden over het algemeen niet recht en netjes zijn en we niet een juiste beet hebben. Bite verwijst naar de communicatie van de tanden met elkaar, vooral bij het sluiten van de mond.

Wat is het belang van een orthodontische behandeling?

Als onze tanden niet allemaal op één lijn staan ​​en sommige staan ​​scheef of naar achteren of naar voren geduwd, of als er een ander probleem is waardoor er kleine openingen tussen de tanden ontstaan, zullen er voortdurend deeltjes van alles wat we eten tussen onze tanden blijven steken. Het is nogal moeilijk om deze gebieden schoon te maken met een tandenborstel of zelfs flosdraad, en we kunnen ze misschien niet goed schoonmaken. In deze situatie wordt de ruimte tussen de tanden een plaats voor de opeenhoping van achtergebleven deeltjes in de mond en de activiteit van bacteriën. Om deze reden zijn degenen die geen gladde, nette en uitgelijnde tanden hebben meer vatbaar voor tandbederf en tandvleesontsteking.
Aan de andere kant, om correct te kunnen kauwen en woorden en letters correct uit te spreken, moet elke tand in de juiste positie staan. Anders kunnen er problemen zijn met kauwen en spreken.
Scheve en onregelmatige tanden veroorzaken elke keer dat we eten veel druk op sommige van onze tanden. Deze druk kan te veel voor ze zijn en kleine scheurtjes of veel slijtage veroorzaken. Ook het kaakgewricht staat onder grote druk, al deze problemen kunnen worden opgelost met een orthodontische behandeling.

Wie heeft een orthodontische behandeling nodig?

Degenen die de volgende problemen hebben, moeten een orthodontiespecialist raadplegen:
• Scheve en onregelmatige tanden
• Uitsteeksel of vertraging van sommige tanden in vergelijking met andere
• Impactie of gedeeltelijke impactie van sommige tanden (dat wil zeggen, een deel van de tand of alles blijft onder het tandvlees)
• Uitsteeksel of vertraging van een van de kaken
• Smalle en smalle bovenkaak
• Verdringing en verdringing van tanden
• Er zit een spleetje tussen de tanden
• Lach-asymmetrie
• Aanwezigheid van extra tanden of uitstekende tanden uit de verkeerde positie

Soorten verplaatsbare orthodontische methoden

De twee belangrijkste soorten uitneembare orthodontische apparaten zijn aligners en retentiebeugels

1. Aligner of Invisalign

Aligner (Invisalign) is een thermoplastische plaat die kleurloos is en niemand opmerkt wanneer deze in contact komt met de tanden. Aligners zijn ontworpen om de tanden te verplaatsen en uit te lijnen. Afhankelijk van de staat van uw gebit zal de orthodontist een bepaald aantal aligners ontwerpen die u achtereenvolgens kunt gebruiken en de vorige om de twee weken vervangen door een nieuwe.

2. Orthodontische houder of stabilisator

Een orthodontische houder of stabilisator is een hulpmiddel dat wordt gebruikt na het einde van een orthodontische behandeling met beugels of aligners. Op dit moment, wanneer u een ideale glimlach heeft bereikt, houdt de stabilisator uw tanden op hun plaats.
De reden voor de noodzaak van een beugel is dat de tanden de mogelijkheid hebben om te bewegen en vooral terug te keren naar hun vorige positie gedurende enige tijd na een orthodontische behandeling. Om deze reden moet een orthodontische stabilisator enige tijd (soms voor altijd) worden gebruikt om de voordelen van een orthodontische behandeling te behouden. De duur van het gebruik van dit orthodontische apparaat wordt bepaald door de arts.

De voor- en nadelen van verplaatsbare orthodontie zijn als volgt:

Voordelen
• Poetsen gaat gemakkelijk omdat je de tandplak uit je mond haalt en poetst zoals je gewend bent. Bij vaste orthodontie is poetsen moeilijk omdat je moet oppassen voor de ruimte tussen de tanden en de draad en delen van het orthodontische apparaat die aan de tanden zijn bevestigd.
• Het reinigen van het uitneembare orthodontische apparaat is ook eenvoudig. Haal dit apparaatje gewoon uit je mond en maak het schoon onder de kraan met een tandenborstel.
• De kans op tandbederf en tandvleesontsteking is kleiner omdat u de tanden en het orthodontische apparaat gemakkelijk kunt reinigen.
• In tegenstelling tot vaste orthodontie ontstaan ​​er geen witte vlekken in de tanden. Bij vaste orthodontie kan op de plaats waar de beugel of band is bevestigd, zich in sommige delen van de tand tandplak en bacteriën ophopen doordat de tanden niet volledig worden schoongemaakt, met als gevolg dat de tand zijn mineralen verliest door de activiteit van de bacteriën. In deze gebieden worden witte vlekken in de tanden gevormd, die permanent zijn.
• U kunt het orthodontische apparaat zo nodig uit uw mond halen.
• Tijdens het eten kunt u het niet-vaste orthodontische apparaat uit uw mond halen en eten wat u maar wilt. Tijdens vaste orthodontie moet u bepaalde voedingsmiddelen vermijden, omdat dit schade aan het orthodontische apparaat kan veroorzaken.
• Als u een aligner gebruikt in plaats van een beugel, profiteert u van het voordeel van de onzichtbaarheid en heeft orthodontie geen invloed op de schoonheid van uw glimlach.

Nadelen
Hoewel verplaatsbare of niet-vaste orthodontie aanzienlijke voordelen heeft, mogen de nadelen niet worden genegeerd.
• U mag niets eten terwijl de aligner in uw mond zit. Het enige wat je kunt consumeren is drinkwater. Kauwen met de aligner verpest het.
• Wat transparante plaques betreft: als u niet voorzichtig bent en gekleurde dranken drinkt, zal de plaque verkleuren en troebel worden.
• U dient zich ervan bewust te zijn dat de orthodontische plaat altijd in uw mond zit, behalve wanneer u zoveel mogelijk eet en uw tanden poetst (22 uur per dag). Als u constant vergeet het in uw mond te stoppen of weigert dit te doen, zal niet alleen uw behandeling geen resultaat opleveren, maar kunt u ook de conditie van uw tanden verslechteren. Als u denkt dat u de aligner de hele tijd kunt vergeten en u zich niet kunt binden aan het gebruik van een mobiel orthodontisch apparaat, kunt u beter vaste orthodontie gebruiken.
• Wanneer u de tandplak uit uw mond verwijdert, moet u deze voorzichtig wassen en alleen in het speciale doosje doen. Anders is de kans groot dat u het kwijtraakt of kwijtraakt.

Hoe lang duurt een mobiele orthodontische behandeling?

De duur van de behandeling hangt sterk af van de staat van uw gebit. Wat betreft de beugel: als u een complexe orthodontische behandeling heeft gehad of als de tanden over een lange afstand zijn verplaatst, is de kans groter dat de tanden terugkeren. Hierdoor moet u meestal voor langere tijd een houder gebruiken. In het geval van aligners hangt de duur van de behandeling af van de staat van de tanden. Het duurt meestal een tot twee jaar om alle tanden recht te zetten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *