Voor- en nadelen van verschillende methoden van vaste orthodontische behandeling

Vaste orthodontie is een van de gebruikelijke methoden om tanden recht te trekken en recht te trekken en een glimlach te verfraaien. Vaste orthodontie verwijst over het algemeen naar alle methoden waarbij een vast (niet-verwijderbaar) oraal apparaat wordt gebruikt om de tanden en kaken recht te trekken en uit te lijnen. Maar als het gaat om vaste orthodontie, betekent dit meestal de meest gebruikelijke methode, orthodontische beugel.

Hoe lang duurt een vaste orthodontische behandeling?

Wat is een orthodontische beugel?

Orthodontische beugel is wat de meesten van ons kennen als tandenbedrading of tandenbedrading. Al is de orthodontische beugel niet beperkt tot dit type beugel.

Uit welke onderdelen bestaat de orthodontische beugel?

Orthodontische beugel bestaat uit de volgende hoofdcomponenten:

• Beugeljuweel – kleine vierkante edelstenen die aan de voorkant of soms aan de achterkant van de tand worden bevestigd (in de achterste beugel).
• Orthodontische draad – een dunne staaldraad die door alle tanden gaat en aan alle juwelen van de beugel is bevestigd. Orthodontische draad moet van tijd tot tijd worden aangepast om kracht op de tanden uit te oefenen en ze te verplaatsen.
• Ligatuur – Een ligatuur is een lus of een kleine getufte draad die rond het juweel van de beugel wordt geplaatst om de orthodontische draad vast te houden. Ligatuur of het eigen beugelsysteem van Damon heeft deze onderdelen niet nodig.
• Orthodontische band – een relatief brede metalen ring die als een riem om de grote kiezen achter in de mond wordt bevestigd. Soms hebben orthodontische beugels hulpstukken om andere onderdelen met elkaar te verbinden.
• Elastische banding – banding wordt gebruikt om sommige tanden in een andere richting te bewegen dan de beweging van de hele tanden. Als de orthodontist bijvoorbeeld een van de boventanden naar achteren wil trekken terwijl de rest naar voren wil, gebruikt hij deze vorm van ringtrekken. Elastieken worden gebruikt om de positie van een of meer boventanden ten opzichte van een of meer ondertanden te veranderen, maar niet iedereen heeft dit stuk nodig.

Doet het plaatsen van orthodontische beugels pijn?

Maak je hier helemaal geen zorgen over, want het installeren van het beugelsysteem op de tanden vereist geen scheren of anesthesie en is volledig pijnloos.

Wat is een orthodontische houder of stabilisator?

Retainer, ook wel orthodontische stabilisator of retainer genoemd, is een ander orthodontisch behandelingsapparaat dat daadwerkelijk wordt gebruikt na het einde van de orthodontische behandeling en eenvoudigweg om de resultaten van de behandeling te behouden en de tanden in hun nieuwe positie te houden, want als deze niet worden gebruikt het apparaat, bestaat de mogelijkheid dat de tanden terugkeren naar hun vorige positie en de verbinding van de tanden in de war raakt. De orthodontische stabilisator zelf heeft twee typen: vast en niet-vast of verplaatsbaar. De orthodontist kiest het juiste type, afhankelijk van uw behoeften. Soms wordt voor de ene kaak een vaste houder gebruikt en voor de andere kaak een niet-vaste houder.

Wat moeten we doen om de orthodontische behandeling sneller af te ronden?
Wat zijn de soorten vaste orthodontische beugels?

Gelukkig heb je meestal de vrijheid om het type beugel te kiezen. Om het type beugel te kiezen, moet u ze eerst kennen. De soorten beugels zijn:

• Een metalen beugel, die hetzelfde is als een gewone beugel en bekend staat om de bedrading van tanden.
• Keramische beugel is een systeem vergelijkbaar met metalen beugel, maar in plaats van metalen edelstenen worden transparante of witte edelstenen gebruikt en witte draad wordt gebruikt in plaats van staaldraad, zodat het beugelsysteem in de mond erg op elkaar lijkt. methode wordt onzichtbare orthodontie genoemd.
• Tandbeugel of linguale beugel is een soort beugelsysteem dat volledig lijkt op een metalen beugel, maar is bevestigd aan de achterkant van de tanden die naar de tong gericht zijn, zodat anderen het niet kunnen zien.
• De ligatuurbeugel of Damon-beugel is hetzelfde als de metalen beugel, maar het ontwerp is iets anders en er is geen ligatuur nodig. Daarom wordt over het algemeen minder oppervlak van de tanden bedekt door de edelsteen van de beugel en trekt de beugel minder aandacht dan de normale beugel.

Wat zijn de voor- en nadelen van verschillende methoden van vaste orthodontische behandeling?

Metalen beugel

• Voordelen
1. Hoog rendement
2. Lagere kosten
3. Duurzaamheid en hoge weerstand
• Nadelen
1. De schoonheid van de glimlach en het trekken van veel aandacht
2. Invloed op spraak

Tandheelkundige rugsteun

• Voordelen
1. Onzichtbaar
• Nadelen
1. Meer kosten omdat het voor de arts moeilijker is om toegang te krijgen tot het beugelsysteem en de noodzaak om voor elke persoon een speciaal beugelsysteem te vormen en te maken.
2. Problemen met spraak
3. Het wordt moeilijker om de mondhygiëne te behouden en de beugel schoon te maken

Keramische beugel

• Voordelen
1. Bijna onzichtbaar
• Nadelen
1. Meer kosten
2. De mogelijkheid om de kleur van transparante of witte haakjes te veranderen
3. Minder weerstand dan metalen beugel
4. Problemen met spraak

Ligatuur zelfbeugel (Damon)

• Voordelen
1. Geen ligatuur nodig, waardoor de beugel kleiner is en er beter uitziet
2. Gemakkelijk te reinigen van de beugel en tanden door de afwezigheid van een ligatuur
3. Snellere beweging van de tanden met minder uitgeoefende druk en daardoor waarschijnlijk minder pijn (door minder wrijving tussen de beugel en de tand)
• Nadelen
1. De mogelijkheid om meer uit te geven
2. Problemen met spraak
3. Het effect op de schoonheid van de glimlach

Hoe lang duurt een vaste orthodontische behandeling?

De duur van de behandelperiode is afhankelijk van de ernst van uw orthodontische problemen en het strikt opvolgen van de instructies van de orthodontist en de verzorging van de beugel en tanden. Over het algemeen duurt een orthodontische behandeling één tot twee jaar. In sommige gevallen zijn gebitsproblemen niet volledig op te lossen met orthodontie en is een kaakoperatie nodig, in dit geval duurt een orthodontische behandeling ongeveer 3 jaar.

Wat moeten we doen om de orthodontische behandeling sneller af te ronden?

Om de periode van orthodontische behandeling te verkorten, moet u de volgende punten volgen:
• Pas zoveel mogelijk op dat u de beugel niet beschadigt. Elke keer dat de beugel beschadigd raakt en faalt, stopt de beweging van de tanden.
• Reinig de tanden en beugel goed. Hoe gezonder het tandvlees en de tanden zijn, hoe beter ze reageren op kracht en sneller en zelfverzekerder bewegen.
• Stel geplande vergaderingen niet uit. Ga precies naar de dokter wanneer hij je vraagt ​​om de beugel aan te passen, zodat de beugel altijd zijn efficiëntie behoudt.
• Als er een probleem is met de beugel of de tanden, neem dan contact op met de orthodontist. Maak desnoods een afspraak en ga naar de huisarts.
Momenteel worden apparaten geadverteerd om orthodontische behandelingen en tandbewegingen te versnellen. Als u deze apparaten wilt gebruiken, overleg dan eerst met uw orthodontiespecialist.

Wat is het meest resistente en duurzame systeem met vaste beugels?

Veelgestelde vragen over orthodontie:

1. Welk type vaste orthodontische beugel is het beste voor mij?
Het hangt erg af van uw situatie. De orthodontiespecialist kiest het beste type orthodontische beugel voor u op basis van uw behoeften, de hoeveelheid afstand die de tanden moeten afleggen en de kracht die hiervoor nodig is, de complexiteit van het orthodontische probleem, uw vermogen om de instructies van de arts op te volgen , evenals uw financiële budget en persoonlijke voorkeuren. Bij het kiezen van een orthodontische behandelmethode dient u de voor- en nadelen van elke methode zorgvuldig af te wegen.
2. Wat is het meest resistente en duurzame systeem met vaste beugels?
Metalen beugel is het meest resistente en duurzame beugelsysteem omdat de onderdelen van metaal zijn en minder kwetsbaar zijn dan andere beugelsystemen en niet van kleur veranderen.
3. Welk type beugel is beter qua esthetiek?
In termen van esthetiek is de beste orthodontische methode de doorzichtige aligner, die sommige mensen kennen als Invisalign. Maar deze methode staat niet vast en heeft zijn eigen voor- en nadelen. Bij vaste orthodontie is de beugel achter de tanden qua esthetiek de beste methode, omdat deze helemaal niet zichtbaar is en niemand uw behandeling zal opmerken. Als u de beperkingen van een beugel niet kunt accepteren, zijn keramische beugels een betere optie voor u.
4. Welke methode van vaste orthodontie is goedkoper?
Als u financiële beperkingen heeft en kosten belangrijk voor u zijn, zijn metalen beugels nog steeds de meest gebruikelijke en ook de goedkoopste methode voor orthodontische behandeling.
5. Wat is de meest efficiënte en betrouwbare methode van vaste orthodontische behandeling?
Ondanks de vele vorderingen die zijn gemaakt op het gebied van orthodontische behandeling, zijn metalen beugels nog steeds de meest efficiënte en betrouwbare methode van orthodontische behandeling. Dus als u complexe orthodontische problemen heeft, is een metalen beugel de eerste voorgestelde optie. Naast de efficiëntie is de mogelijkheid om tijdens de behandeling verschillende hulponderdelen te installeren een van de voordelen.
6. Is het mogelijk om goed te spreken met een orthodontische beugel?
In het begin, wanneer u een orthodontische behandeling start, of het nu met vaste beugels of aligners of een ander orthodontisch apparaat is, zult u waarschijnlijk een tijdje niet alle woorden correct kunnen uitspreken. Door te oefenen, zult u snel aan dit apparaat wennen en zult u zoals voorheen correct kunnen spreken.
7. Doet een orthodontische behandeling pijn?
Orthodontische behandeling wordt gedaan om de tanden in de juiste positie te brengen. Om de tanden te verplaatsen, moet er druk op worden uitgeoefend. Daarom worden de tanden gedwongen te bewegen onder de kracht die erop wordt uitgeoefend. Dit betekent dat er tijdens de orthodontische behandeling soms een gevoel van druk en pijn in de tanden is, vooral na het plaatsen van de beugel in de mond, wanneer dit proces van kracht zetten begint, en ook elke keer dat de beugel wordt afgesteld en vastgedraaid Een paar dagen kan kiespijn of ongemak in de mond worden ervaren. Deze pijn is echter mild en wordt onder controle gehouden met pijnstillers.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *