tandenknarsen

Wat zijn de symptomen van tandenknarsen en wat is de behandeling ervan?

Wat is tandenknarsen? Mogelijk heeft u pijn in uw kaak ervaren als u wakker wordt. Je hebt waarschijnlijk mensen om je heen zien knarsen en tandenknarsen. Maar waarom hebben we dit probleem? Bij welke arts moeten we terecht voor behandeling? Wat zijn de complicaties van tandenknarsen en welke schade veroorzaakt het aan de tanden?

Als u dit probleem heeft of bij uw familieleden ziet, kunt u een tandarts bezoeken.

 

Wat is tandenknarsen?

 

Iemand die zijn tanden knarst maar niet kauwt, knarst zijn tanden. De tanden wrijven tegen elkaar bij de beweging van de kaak, hetzij lateraal, hetzij in de richting van achteren naar voren. Meestal is de persoon niet bij bewustzijn tijdens het uitvoeren van deze beweging.

 

Klemmen is wanneer iemand zijn tanden bij elkaar houdt en de spieren samentrekt, maar niet heen en weer beweegt. Mensen kunnen dag en nacht hun tanden knarsen of op elkaar klemmen. Maar tandenknarsen tijdens de slaap is een grotere uitdaging omdat het moeilijker onder controle te houden is.

Tandenknarsen is een van de meest voorkomende slaapstoornissen en is een onvrijwillige neuromusculaire activiteit. Als gevolg hiervan kunnen spierpijn, kaakgewrichtsaandoeningen en hoofdpijn optreden, en zelfs in ernstige gevallen leiden tot artritis in het kaakgewricht. Een van de belangrijkste oorzaken van kiespijn is tandenknarsen.

 

Wat zijn de symptomen die gepaard gaan met tandenknarsen?

 

In sommige gevallen kan een persoon symptomen hebben zoals depressie en angst. Mensen die worstelen met angst en depressie hebben meer kans op tandenknarsen dan wie dan ook. Daarom is het beter om, als u tandenknarsen heeft, de bijbehorende symptomen te controleren, zodat u niet aan psychische aandoeningen lijdt.

 

Misschien heb je zelf wel eens ervaren dat je, als je meer gestresst bent, of zelfs als je boos bent, je tanden meer op elkaar drukt. Deze kwestie zelf geeft aan dat bruxisme geassocieerd is met neurologische aandoeningen.

 

Wat is de oorzaak van tandenknarsen en aanverwante ziekten?

 

De oorzaak van tandenknarsen is nog steeds onduidelijk, maar er kunnen verschillende factoren een rol spelen bij de ontwikkeling ervan. Bij kinderen treedt tandslijtage meestal op na de eerste tand en opnieuw wanneer de blijvende tanden verschijnen, en stopt meestal wanneer de blijvende tanden volledig zijn doorgebroken.

 

Slijtage ontstaat meestal bij stress, boosheid, zorgen en concentratie. Onderzoek heeft aangetoond dat de hersenactiviteit en de hartslag kunnen toenemen vóór een episode van tandenknarsen, wat erop wijst dat het centrale zenuwstelsel (CZS) hierbij een belangrijke rol speelt.

 

  1. De oorzaak van het op elkaar drukken van de tanden tijdens het wakker zijn 

Het op elkaar drukken van de tanden terwijl u wakker bent, ook wel tandenknarsen genoemd, is een onbewust gedrag dat het gevolg kan zijn van stress en angst, een verkeerde uitlijning van de tanden of kaak, nerveuze factoren of als gevolg van ernstige kiespijn of tandgroei.

 

  1. De oorzaak van tandenknarsen en tandenknarsen van kinderen in de slaap 

Waarom knarsetanden we in onze slaap? Kauwen en tanden op elkaar klemmen tijdens de slaap is gebruikelijk in de kindertijd. De laagste prevalentie is bij mensen ouder dan 65 jaar. De oorzaak van tandenknarsen bij kinderen, tandenknarsen, kan worden veroorzaakt als reactie op kiespijn of stress. Kinderen met een hyperactiviteitsstoornis kunnen ook tandenknarsen. De oorzaak van tandenknarsen in de slaap van volwassenen en tieners is meestal te wijten aan stress en angst.

 

  1. Zijn bloedarmoede en tandenknarsen gerelateerd? 

Er is geen directe relatie tussen bloedarmoede en bruxisme. Bloedarmoede is een aandoening waarbij het lichaam een ​​tekort heeft aan rode bloedcellen of hemoglobine en wordt gekenmerkt door symptomen zoals vermoeidheid, zwakte en kortademigheid. Aan de andere kant is tandenknarsen een aandoening waarbij een persoon onvrijwillig en in de meeste gevallen tijdens de slaap zijn tanden op elkaar drukt.

 

  1. Welk vitaminetekort veroorzaakt tandenknarsen? 

Er wordt gezegd dat sommige mensen die tijdens hun slaap hun tanden knarsen meestal lijden aan een tekort aan vitamine D. Volgens een onderzoek uitgevoerd door NCBI hebben mensen die lijden aan vitamine D-tekort gewoonlijk een grotere kans op depressie en een slecht humeur. Degenen die lijden aan zenuwaandoeningen vertonen ook fysieke symptomen. Een van deze symptomen kan bruxisme zijn.

 

Naar welke arts moeten we gaan voor de behandeling van tandenknarsen?

 

Als u tandenknarsen of bruxisme ziet, moet u een tandarts raadplegen. In gevallen waarin de tandarts angst en zenuwstoornissen bij u opmerkt, raadt hij u aan een psycholoog of psychiater te raadplegen. Het behandelteam voor tandenknarsen bestaat daarom uit een tandarts, een psychiater en een psycholoog.

 

Wat zijn de complicaties van tandenknarsen?

 

Als u tandenknarsen niet behandelt, kan dit voor u complicaties veroorzaken. Hieronder hebben we enkele van deze complicaties besproken:

 

Mond- en kaakproblemen

Oorpijn

psychische aandoening

Verstoringen in sociale relaties

 

Tandenknarsen en tandvlees en tandbederf

 

Na verloop van tijd verzwakt het tandenknarsen de wortels en beschadigt het het tandglazuur. Degenen die hun tanden knarsen lopen een groter risico op tandbederf, breuken en zelfs tandvleesdegeneratie en tandverlies. Pijn, vooral bij het kauwen, en moeite met het openen en sluiten van de mond komen vaak voor bij mensen met bruxisme.

 

Is het mogelijk om tandenknarsen te voorkomen?

 

Tandenknarsen is misschien niet te voorkomen, maar de complicaties ervan kunnen wel worden voorkomen. Daarom kun je het beste de hulp inroepen van een nachtbeschermer om de schade veroorzaakt door tandenknarsen te genezen. Misschien is deze methode een van de beste methoden die wordt gebruikt voor mensen die last hebben van tandenknarsen.

 

Natuurlijk moet u er rekening mee houden dat de nachtwaker zelf de tanden kan beschadigen als de hygiënetips niet goed worden opgevolgd. Om deze methode te gebruiken, is het beter om hulp te krijgen van een telefonisch tandheelkundig consult.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *