Inhoudsopgave
Tandvleestransplantatie is een vorm van tandheelkundige chirurgie die wordt uitgevoerd om de effecten van terugtrekkend tandvlees te corrigeren. Dit is een snelle en relatief eenvoudige operatie waarbij een parodontoloog of parodontoloog weefsel van het gehemelte verwijdert en dit gebruikt voor het beschadigde tandvlees, voor zover dit is teruggetrokken.
Meer weten: tandvlees operatie in Gent
Wat veroorzaakt tandvleesrecessie?
Gingivitis treedt op wanneer het tandvleesweefsel verloren gaat en de meeste tanden en wortels bloot komen te liggen. Dit kan de gevoeligheid verhogen, vooral bij het eten of drinken van koud of warm voedsel. Omdat het terugtrekken van het tandvlees zo langzaam gebeurt, realiseren veel mensen zich niet dat dit hen overkomt.
Indien onbehandeld, zal terugtrekkend tandvlees uiteindelijk leiden tot tandverlies. Sommige mensen besluiten om tandvleestransplantaties te ondergaan voor cosmetische doeleinden. Om deze reden wordt tandvleestransplantatie beschouwd als een van de manieren om het glimlachontwerp te verbeteren, terwijl sommige anderen tandvleestransplantatie uitvoeren om beschadigde tanden te beschermen.
Wat zijn de soorten tandvleestransplantatiechirurgie?
Tandvleestransplantatie gebeurt op verschillende manieren. Het type operatie hangt af van de ernst van het letsel en de individuele behoeften. De parodontoloog moet de soorten operaties met de patiënt bespreken en de meest geschikte optie kiezen. Voordat de tandvleestransplantatie wordt gestart, gebruikt de parodontoloog een plaatselijke verdoving om het gebied te verdoven, zodat de patiënt geen pijn voelt tijdens de operatie. Het kan ook delen van bestaand tandvlees verwijderen om de wortel van de tand bloot te leggen en schoon te maken.
De drie verschillende soorten tandvleestransplantatiechirurgie zijn:
Bij deze methode doet de parodontoloog:
Het creëert een flap in het weefsel van het gehemelte en verwijdert het onderliggende weefsel onder de bovenste laag.
Het weefsel wordt van het gehemelte verwijderd en gehecht om de wortel van de gewenste tand te bedekken.
Vervolgens bedekt het flapje op het dak van de mond.
Gratis of gratis tandvleestransplantatie
Deze methode heeft de voorkeur voor mensen die dun tandvlees hebben en meer weefsel nodig hebben voor de expansie van het tandvlees. Bij deze methode scheidt de parodontoloog het weefsel rechtstreeks van de bovenste laag tandvleesweefsel op het gehemelte. Het verbindt het weefsel met het bestaande tandvleesgebied.
Pedikel gingivaal transplantaat (lateraal)
Deze methode heeft de voorkeur voor mensen die veel tandvleesweefsel in de buurt van de doeltand hebben.
Met deze methode doet de parodontoloog:
Het scheidt het bindweefsel van het tandvlees nabij de tand die behandeling nodig heeft.
Het snijdt slechts een deel van dit weefsel af en laat een aangesloten rand achter.
Verlengt het bovenste of onderste weefsel, bedekt en ondersteunt blootliggende tandwortels.
De parodontoloog kan de weefselbank gebruiken in plaats van het benodigde weefsel uit het eigen tandvlees van de patiënt te halen.
Hoe bereidt u zich voor op een tandvleestransplantatie?
De patiënt heeft geen speciale voorbereiding nodig. Wel is het noodzakelijk dat een familielid of vriend(in) de patiënt vergezelt. Dit is belangrijk omdat de medicijnen die worden voorgeschreven om pijn onder controle te houden, veilig zijn voor mensen die een tandvleesoperatie hebben ondergaan. Mensen die een tandvleestransplantatie ondergaan, hoeven niet in het ziekenhuis te worden opgenomen en kunnen naar huis terugkeren. De parodontoloog moet de patiënt ter geruststelling informeren over alle postoperatieve instructies.
Verzorging na de operatie (punten waar u op moet letten)
Om te herstellen moet de patiënt het volgende doen:
Vermijd flossen en poetsen op de behandelingsplaats
Gebruik een speciaal mondwater dat tandplak bestrijdt
Het nemen van antibiotica om het risico op infectie te verminderen
Vermijd krachtige oefeningen
Vermijd voedsel dat hard is
Het eten van zacht en koud voedsel, bijvoorbeeld ijs, pasta, eieren, yoghurt en zachte kaas
Vermijd roken
Wat te doen om de pijn na de tandvleestransplantatie te verlichten?
De pijn en het ongemak dat elke persoon ervaart, zal anders zijn dan die van een ander. Als de parodontoloog bijvoorbeeld een weefselbank gebruikt, zou de persoon minder pijn moeten voelen. Als het weefsel uit het gehemelte wordt verwijderd, kan de persoon enkele dagen pijn voelen. Het genezingsproces verloopt vaak snel en duurt meestal 1 of 2 weken voordat volledige genezing optreedt.
Mensen kunnen vrij verkrijgbare pijnstillers of voorgeschreven medicijnen gebruiken om eventuele ongemakken te behandelen of te behandelen. Na deze operatie kunnen de tanden gevoeliger zijn dan normaal, vooral bij het eten van warme en koude gerechten. Patiënten kunnen tandpasta of mondwater gebruiken voor tandgevoeligheid om de tandgevoeligheid te verminderen.
Wanneer moeten we na de tandvleestransplantatie naar de tandarts?
Als patiënten symptomen opmerken die wijzen op een infectie in het tandvlees, moeten ze zo snel mogelijk contact opnemen met hun tandarts. Symptomen van infectie zijn onder meer:
Bloeding die langer dan 20 minuten aanhoudt, ondanks het uitoefenen van druk
Plotselinge pijn, zwelling en blauwe plekken
koorts en pus
Is deze operatie echt nodig voor mij?
Als het terugtrekken en analyseren van het tandvleesweefsel ernstig is, moet een open operatie worden uitgevoerd met een geschikte techniek. Omdat het niet doen ervan gevolgen kan hebben.