gebarsten tand

Wat is een gebarsten tand en manieren om een ​​gebarsten tand te repareren

Een gebarsten tand is een pijnlijke en onaangename aandoening die soms niet eens met het blote oog te zien is. De tandarts kiest vaak de behandelmethode voor deze aandoening op basis van de locatie, grootte en diepte van de scheur.

 

Een van de meest voorkomende gebitsproblemen is een gebarsten tand, waar mensen in de meeste gevallen zelf niets van merken. Wanneer u pijn voelt bij het drinken van warme of koude vloeistoffen en zelfs bij het ademen, maar het uiterlijk van uw tand is niet veranderd van kleur en vorm, dan zit er waarschijnlijk een klein scheurtje in een deel van de tand. Gelukkig kunnen gebarsten tanden worden behandeld. Voor dit doel moet u zo snel mogelijk naar de tandarts gaan, zodat de gebarsten tand niet leidt tot pulpa-infectie en de verspreiding ervan naar de wortel.

 

Wat wordt bedoeld met een gebarsten tand?

 

Gebarsten tanden ontstaan ​​wanneer de tandstructuur om verschillende redenen beschadigd is. Dit letsel staat bekend als het cracked-tooth-syndroom (CTS), dat soms erg klein en onschadelijk is, maar soms kan leiden tot tandbreuk en volledig verlies.

 

Gebarsten tanden kunnen zich zelfs in de buitenste laag van de tand ontwikkelen of zich naar een diepere laag verspreiden. Om deze reden kan de ernst van de pijn van een gebarsten tand variëren van mild tot ernstig. Wanneer de scheur de wortel en de zenuw van de tand bereikt, zult u heviger pijn voelen.

 

Waarom kraken tanden?

 

De belangrijkste oorzaak van tandscheuren omvat het volgende:

 

Ernstig tandenknarsen is een effectieve factor bij het veroorzaken van tandscheuren.

 

Als u koud en warm eten of drinken consumeert zonder tijdsverschil en rug aan rug, neemt de kans op het ontwikkelen van een scheur in de tand toe.

 

Kauwen en bijten op hard voedsel is de oorzaak van de meeste gebarsten tanden.

 

Ernstig trauma aan de kaak of kin kan kleine scheurtjes in de tanden veroorzaken.

 

Het niet tijdig behandelen van sommige tandvleesaandoeningen zorgt ervoor dat de wortel van de tand weggaat.

 

Tanden die gedenerveerd zijn, hebben een zwakkere structuur en zijn gevoeliger voor barsten dan andere tanden.

 

Als het herstel en het vullen van een rotte tand met een grote hoeveelheid materiaal gebeurt, zullen er na verloop van tijd scheuren in de tand ontstaan.

 

Wat zijn de soorten tandkraken?

 

Er zijn verschillende soorten tandbederf, die elk verschillende oorzaken hebben. Een tandarts kan de beste behandelingsoptie kiezen door het type tandscheur te kennen. Het is echter beter voor u om vertrouwd te raken met de soorten gebarsten tanden:

 

Turkse lijnen

Barstlijnen zijn kleine scheurtjes in het buitenste glazuur van de tand. Dit soort scheurtjes, die vooral bij volwassenen voorkomen, zijn pijnloos en hebben vooral invloed op de schoonheid van de tanden. Daarom is het alleen nodig om dit type barst te behandelen als u uw glimlachontwerp wilt verbeteren.

 

Verticale scheur

Een gebarsten voortand heeft vaak een verticale scheur die zich verticaal uitstrekt vanaf het kauwoppervlak richting de wortel. Dit type scheur veroorzaakt geen tandbederf, maar kan zich verspreiden als het niet op tijd wordt behandeld. Meestal verschijnen er gele of bruine vlekken rond diepe tandscheuren, die duiden op schade aan het vruchtvlees of de tandwortel.

 

afgebroken tand

Soms verschijnt de scheur in de tand als gevolg van een klap op de kaak of het bijten op hard voedsel. In deze situatie wordt een deel van het tandglazuur gescheiden van de hoek van de voortand, wat een afgebroken tand wordt genoemd.

 

Een afgebroken tand veroorzaakt niet veel pijn en in de meeste gevallen kan de tandarts het losse stukje eenvoudig met een speciale lijm aan de originele tand bevestigen. Als het losgekomen stuk tand niet beschikbaar is, gebruikt de tandarts de methode van het verlijmen van de tandkleurige vulling voor restauratie.

 

Gebroken tandknobbel

Wanneer er een scheur ontstaat op het kauwoppervlak van de achterste tanden, wordt dit een gebroken knobbel genoemd. Als u bijvoorbeeld een zonnebloemzaad met een voortand kraakt, kan de knobbel breken.

 

Dit type gebarsten tand is in eerste instantie erg klein en niet met het oog te zien, maar na een paar dagen breidt het zich uit en zorgt ervoor dat een hoek van de tand losraakt.

 

Deze aandoening komt vaker voor bij gevulde tanden. Een gescheurde knobbel ontstaat meestal niet in de buurt van de pulpa, maar u kunt wel pijn voelen bij het kauwen, bijten of het drinken van warme en koude vloeistoffen.

 

Diagonale tandscheur

Dit type kraken is het meest ernstige en diepste type gebarsten tand dat optreedt nabij de diepte van het tandvlees. Momenteel is er geen manier om het diagonale kraken van de tand te behandelen en moet deze worden getrokken.

 

Symptomen van gebarsten tanden

 

In de meeste gevallen is de scheur erg klein en niet met het blote oog te zien. In deze gevallen moet u letten op symptomen die langer dan drie dagen aanhouden en uw tandarts hiervan op de hoogte stellen.

 

De belangrijkste symptomen van gebarsten tanden zijn:

 

Ernstige pijn bij het kauwen van voedsel

Pijn in de tand met een verandering in de temperatuur van de mond

Het ervaren van intermitterende pijn (de pijn is een paar ogenblikken intens, maar verdwijnt)

Verhoogde tandgevoeligheid voor warme, zoete en koude dranken of voedsel

 

Wat te doen met een gebarsten tand?

Als u de vraag heeft of een gebarsten tand wel of niet kan worden gerepareerd, kan het antwoord worden gezegd dat de reparatie ervan afhangt van de locatie, de ernst en de diepte van de scheur. Hieronder introduceren we de meest gebruikelijke methoden voor het repareren van een gebarsten tand:

Het gebruik van een speciale lijm is de beste manier om kleine en oppervlakkige scheurtjes in de tanden te repareren.

 

De fineerbehandelingsmethode wordt gebruikt om ernstige scheuren in de voortanden te herstellen.

 

Als het tandscheurtje een haarscheurtje is (zeer oppervlakkig en klein), zal de tandarts het scheurtje verwijderen met behulp van de scalingmethode.

 

Een scheur in de tandkroon kan worden behandeld door de beschadigde tand te repareren. In deze situatie plaatst de tandarts een kroon op de tand om verdere breuk te voorkomen.

 

Behandeling van gebarsten tanden

Wanneer de tandscheur de pulp bereikt, moet zenuwextractie worden uitgevoerd om de wortel te behandelen. Na de wortelbehandeling plaatst de tandarts een composietcoating op het oppervlak van de kroon om deze verder te beschermen. Maar als de tandscheur naar de tandvleesrand is verplaatst, kan de tand niet meer worden behandeld. In dit geval trekt de tandarts de tand zodat het tandvlees niet geïnfecteerd raakt. Deze aandoening treedt op wanneer de gebarsten tand aan het oppervlak niet op tijd wordt behandeld.

 

Vergeet niet dat er geen huismiddeltje bestaat voor een gebarsten tand. Het gebruik van natuurlijke en huismiddeltjes kan de pijn veroorzaakt door gebarsten tanden tijdelijk verlichten, maar ze zullen de pijn niet genezen. Voor permanente reparatie of behandeling van een gebarsten tand moet u naar een tandarts.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *