De relatie tussen diabetes en tand- en tandvleesaandoeningen

Wat is de relatie tussen diabetes en tand- en tandvleesaandoeningen?

Diabetes is een ziekte die de algemene gezondheid van het lichaam aantast, inclusief tanden en tandvlees. Mensen met diabetes zijn gevoeliger voor mondproblemen en tand- en tandvleesaandoeningen dan anderen.

U zult vast wel eens onder uw naaste diabetici hebben gezien die voortdurend klagen over het probleem van een droge mond of gezwollen tandvlees. Het verband tussen diabetes en tandziekten of het effect ervan op het tandvlees veroorzaakt deze problemen. Als uw bloedsuikerspiegel niet binnen het gecontroleerde bereik ligt, zal de mogelijkheid om uw mond- en tandgezondheid in gevaar te brengen groter worden dan bederf en oppervlakteschade of tandvleesaandoeningen.

 

De relatie tussen diabetes en tand- en tandvleesaandoeningen

De relatie tussen diabetes en tandvlees en tanden zal een negatief effect hebben als gevolg van veranderingen in het niveau van speeksel (de vloeistof die de mond nat houdt). Speeksel voorkomt de groei van bacteriën door de stukjes voedsel in de mond te wassen en bestrijdt de zuren die daardoor worden geproduceerd, zodat de tanden niet bederven.

Diabetes en aanverwante medicijnen zorgen ervoor dat er minder speeksel wordt geproduceerd door de speekselklieren in de mond. Dit verhoogt het risico op diabetes en tandvleesaandoeningen.

Voor de behandeling is het voor een diabetespatiënt beter om eerst onder toezicht te staan ​​van een arts voor endocrinologie en metabolisme, en dan naar een tandarts te gaan in geval van problemen aan de tanden en het tandvlees.

 

De impact van diabetes en tandvleesaandoeningen

Mensen met diabetes hebben veel glucose in hun speeksel. Schadelijke bacteriën in de mond voeden zich met deze glucose, die in combinatie met voedsel een zachte en plakkerige laag creëert, genaamd tandplak.

Deze plaques kunnen gaten in de tanden nabij de tandvleesrand veroorzaken. Als de tandplak niet wordt verwijderd, ontstaat er een afzetting, tandsteen genaamd, die tandvleesaandoeningen veroorzaakt door diabetes veroorzaakt. Als deze problemen niet worden behandeld, wordt de tandziekte bij de diabetespatiënt ernstiger en wordt het erg moeilijk om deze te corrigeren.

 

Symptomen van diabetes en tandvleesaandoeningen

U kunt meer te weten komen over de symptomen van tand- en tandvleesaandoeningen veroorzaakt door diabetes door uw mond te onderzoeken. Ze bevatten:

Gezwollen tandvlees
Rood, gezwollen of bloedend
tandvlees recessie
Tanden komen uit het tandvleesoppervlak

losse tanden
Het vergroten van de afstand tussen de tanden
Overmatig droge mond
Slechte adem, zelfs na het poetsen

 

Complicaties van diabetes in tandvlees en tanden

Mensen met diabetes hebben te maken met ernstige tand- en tandvleesrisico’s. Ze omvatten het volgende:

droge mond

Oraal speeksel bevat nuttige enzymen die tandbacteriën aanvallen. Als er niet voldoende speekselafscheiding is, zullen deze bacteriën ongecontroleerd groeien.

Diabetes veroorzaakt minder afscheiding van speeksel, wat een droge mond of xerostomie wordt genoemd. Een droge mond veroorzaakt door diabetes veroorzaakt niet alleen tand- en tandvleesaandoeningen, maar kan ook zweren en infecties in de mond veroorzaken.

 

infectie

Een andere complicatie van diabetes in het tandvlees en de tanden zijn schimmelinfecties die spruw worden genoemd. Bacteriën en schimmels houden van hoge glucose in het lichaam. Daarom is spruw een van de meest voorkomende ziekten van tanden en tandvlees bij mensen met diabetes.

Deze ziekte zal verschijnen als witte of rode vlekken op de tong of in de wang, soms vergezeld van open zweren.

Mensen die een kunstgebit dragen, roken of antibiotica gebruiken, zijn gevoeliger voor spruw. Omdat gist beter groeit na combinatie met overtollige glucose in oraal speeksel, vooral op vochtige plaatsen zoals onder een kunstgebit.

 

Burning Mouth-syndroom

Dit syndroom is een soort tand- en tandvleesprobleem dat wordt veroorzaakt door spruw of een droge mond veroorzaakt door de bloedsuikerspiegel. Je hebt voortdurend het gevoel dat je mond verbrand is door hete thee of koffie. Gevoelloosheid of tintelingen in de mond zijn een ander symptoom van het brandende mondsyndroom.

Sommige mensen met ongecontroleerde diabetes verliezen hun smaakvermogen naarmate ze ouder worden als gevolg van het brandende mondsyndroom. Daarom gebruiken ze meer suiker en suikerhoudende stoffen, waardoor de relatie tussen diabetes en tand- en tandvleesaandoeningen sterker wordt.

 

Diabetes en tandvleesaandoeningen

Diabetes verzwakt het immuunsysteem, wat resulteert in snellere bacteriële aanvallen in de mond. Deze bacteriële aanvallen kunnen tandvleesaandoeningen veroorzaken die worden veroorzaakt door diabetes.

Een van de tekenen van het effect van diabetes op tandvleesaandoeningen is de zwelling en het bloeden, wat kan worden voorkomen door minstens tweemaal per dag te poetsen en te flossen.

 

Zwakte in de genezing van orale weefsels

Als de bloedglucosespiegel na een kaakchirurgie of andere tandheelkundige ingreep niet onder controle is, wordt de diabetespatiënt geconfronteerd met het probleem dat het mondweefsel niet snel herstelt vanwege het gebrek aan bloedstroom in het behandelingsgebied. Dit probleem kan verschillende verwondingen veroorzaken tijdens tandheelkundige ingrepen.

 

Diabetes en parodontitis

Andere complicaties van diabetes in het tandvlees en de tanden zijn onder meer de verdikking van de bloedvaten. Parodontitis is een gevorderd tandvleesprobleem dat verlies van zacht mondweefsel en bot veroorzaakt.

Diabetes vermindert het vermogen van het lichaam om infecties te bestrijden, waardoor de kans op frequente en ernstige parodontitis toeneemt bij mensen met een ongecontroleerde bloedsuikerspiegel.

 

Methode voor het beschermen van tanden en tandvlees bij diabetespatiënten

Methoden om tanden en tandvlees bij diabetespatiënten te beschermen zijn onder meer:

Ga minimaal twee keer per jaar naar de tandarts voor een controle
Gebruik tandzijde minstens één keer per dag om tandplakvorming te voorkomen
Poets je tanden na elke maaltijd
Gebruik een zachte tandenborstel om tandvleesschade te voorkomen
Dagelijks reinigen van het kunstgebit
Verminder het roken

 

Behandeling van mondproblemen bij diabetespatiënten

Als u uw bloedglucose niet binnen het normale bereik kunt houden, neemt de kans op tandvlees- en tandaandoeningen als gevolg van diabetes toe. In dit geval is een bezoek aan de tandarts de beste manier om mondproblemen bij diabetespatiënten te behandelen.

U moet zo snel mogelijk een tandarts raadplegen nadat u de symptomen van tandvlees- en tandaandoeningen, veroorzaakt door diabetes, heeft opgemerkt. Een tandarts kan de juiste maatregelen nemen bij de behandeling van mondproblemen, tand- en tandvleesaandoeningen. Door de volgende punten in acht te nemen, zal de arts zich meer bewust worden van en zich kunnen richten op het onderzoeken van de bloedsuikerspiegel en tand- of tandvleesaandoeningen.

 

Hoe mondproblemen bij diabetes te voorkomen

Een persoon met diabetes is gevoeliger voor beschadiging of ziekte van tanden en tandvlees dan anderen. Daarom moet de mond- en tandhygiëne bij deze mensen met speciale aandacht worden onderzocht.

De beste manier is om de tandarts te informeren over eventuele veranderingen in de gezondheid van het tandvlees en de tanden. Andere methoden om orale problemen bij diabetici te voorkomen zijn onder meer:

Controle van de bloedsuikerspiegel (HBA1C lager dan 7%)
Het volgen van een goed dieetplan bij het gebruik van insuline
Ga naar een tandarts om tandvleesschade te behandelen
Het informeren van de tandarts over medicijnen die worden gebruikt voor diabetes (om interacties tussen geneesmiddelen te voorkomen)
Behandeling van elk type ongedierte en tand- en tandvleesinfectie

 

Gevolg van diabetes en tandziekten

Mensen met diabetes worden vaker geconfronteerd met complicaties als gevolg van tand- en tandvleesaandoeningen dan anderen. Door minstens twee keer per jaar naar de tandarts te gaan en eenvoudige tandvleesproblemen serieus te nemen, kunt u orale problemen veroorzaakt door diabetes onder controle houden.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *