Verstandskiezen verborgen in het tandvlees

Verstandskiezen verborgen in het tandvlees en alles wat u erover moet weten

Een verborgen of verborgen verstandskies wordt gediagnosticeerd door tandheelkundig onderzoek en radiologie. De impact van deze tand kan de kans op tandbederf, infectie en schade aan andere tanden vergroten.

 

Een van de meest voorkomende tandheelkundige problemen houdt verband met verstandskiezen. In het verleden adviseerden tandartsen dat dit type verstandskies operatief verwijderd moest worden. Tegenwoordig is het, met het toenemende bewustzijn van mensen over mond- en tandhygiëne, mogelijk om de verborgen verstandskiezen jarenlang in de mond te houden. Tenzij de impact van deze tand pijnlijke symptomen en aandoeningen veroorzaakt, in welk geval de tandarts hem eruit zal trekken.

 

Wat is een verborgen verstandskies?

Geïmpacteerde verstandskies wordt in het Engels geimpacteerde verstandskies genoemd, wat betekent dat de tand in de kaak blijft en niet van de wortel kan worden verwijderd. Als uw kaak zacht en standaard is, groeit de verstandskies op een bepaald moment (meestal 15 tot 25 jaar oud) net als andere tanden.

 

Maar als je een kleine kaak hebt, heeft de verstandskies niet genoeg ruimte om te groeien en blijft hij verborgen in het tandvlees. In de meeste gevallen is het een moeilijke taak om een ​​verborgen verstandskies op te sporen, wat wordt gedaan door een tandarts en radiologie.

 

Symptomen van geïmpacteerde verstandskiezen

Sommige mensen ervaren de symptomen van geïmpacteerde verstandskiezen op verschillende manieren, omdat ze mogelijk één geïmpacteerde verstandskies hebben of al hun verstandskiezen op deze manier kunnen doorbreken.

 

Over het algemeen zijn de meest voorkomende symptomen van verstandskiezen:

 

Een gevoel van pijn aan het uiteinde van het tandvlees

Roodheid en zwelling van het tandvlees

bloedend tandvlees

Gevoel van pijn in het oor

Opgezwollen klieren

Slechte smaak in de mond

slechte adem

Pijn in het kaakgewricht 

 

Wat moet er gedaan worden bij verstandskiespijn?

 

Verborgen verstandskiezen worden bij de meeste mensen geassocieerd met pijn. Daarom is het beter om als je de leeftijd hebt waarop verstandskiezen groeien, regelmatig door een tandarts te worden onderzocht, zodat het groeiproces van deze tanden kan worden gecontroleerd. Als de verstandskiezen op een verborgen manier groeien, is een operatie de beste manier om de pijn te verminderen.

 

 

Hoe verstandskiezen te verwijderen

 

De beste tijd om verstandskiezen te verwijderen is tussen de 25 en 30 jaar oud. Hiervoor wordt eerst een incisie gemaakt rond het tandvlees van de verstandskies. Vervolgens scheiden ze de omliggende botten en verwijderen ze de verstandskies door deze in kleinere stukken te verdelen.

 

Een verstandskiesoperatie wordt uitgevoerd onder sterke verdoving en u voelt geen pijn. In de meeste gevallen zal de tandarts pijnstillers zoals ibuprofen of paracetamol voorschrijven om de pijn te verminderen nadat de anesthesie is uitgewerkt.

 

Wat gebeurt er als de verstandskies niet wordt geopereerd?

 

Verborgen verstandskiezen moeten zo snel mogelijk worden getrokken, omdat uit onderzoek is gebleken dat de meeste mensen die zich hebben verzet tegen het verwijderen van verborgen verstandskiezen met veel complicaties en problemen zijn geconfronteerd.

 

Schade aan aangrenzende tanden 

 

Een verborgen verstandskies betekent een kleine kaak en niet genoeg ruimte voor de derde kies om te groeien. Daarom oefent het, wanneer het naar buiten komt, druk uit op andere tanden en kan ervoor zorgen dat deze stijf of druk worden. Op deze manier voelt de persoon pijn in al zijn tanden. Aan de andere kant neemt met de beweging van de tanden de kans op wortelbederf toe.

 

Toename van tandvleesaandoeningen 

 

De aanwezigheid van een verborgen verstandskies vergroot de kans op infecties en andere tandvleesaandoeningen, omdat deze niet gemakkelijk toegankelijk is en een geschikte plaats kan worden voor de ophoping en groei van bacteriën.

 

Hoofdpijn en duizeligheid 

 

Naast andere problemen van deze aandoening moeten we de relatie tussen verstandskiezen en duizeligheid vermelden. De meeste mensen ervaren de groei van verborgen verstandskiezen met een gevoel van druk en beklemming aan het uiteinde van de kaak, wat vaak leidt tot hoofdpijn en duizeligheid.

 

Wat is de betekenis van de verstandskies die op de zenuw ligt?

 

Wanneer de verstandskies zich in de buurt van de zenuwen bevindt die het gevoel naar de tong en lippen overbrengen (hersenzenuwen), is verder onderzoek nodig voor chirurgie en extractie. In feite gaat het trekken van de verborgen verstandskies in deze situatie gepaard met risico’s die de tandarts met de patiënt zal bespreken voordat hij de operatie uitvoert. Als de tandarts niet voldoende vaardigheid heeft om de verstandskies die op de zenuw ligt te verwijderen, zal de wortel van de tand druk uitoefenen op de zenuw en schade veroorzaken.

 

Wat is het gevaar van de verstandskies verborgen in de sinus?

 

Als de maxillaire verstandskies dichtbij de sinus groeit, bestaat de mogelijkheid dat er druk op de sinussen wordt uitgeoefend. Aan de andere kant kunnen voedseldeeltjes en bacteriën die vastzitten in de verborgen verstandskiezen van de bovenkaak de sinussen binnendringen en symptomen veroorzaken zoals pijn, krampen, sinushoofdpijn en allergische symptomen die sinusitis veroorzaken.

 

Wanneer er een infectie optreedt in de aangetaste verstandskies, neemt de kans toe dat deze zich naar de sinus verspreidt en symptomen veroorzaakt zoals koorts, sinuspijn, loopneus en slechte adem. Het tegenovergestelde van deze complicatie is natuurlijk de mogelijkheid dat de sinusinfectie zich verspreidt naar de verstandskies van de bovenkaak.

 

Gids om naar een dokter te gaan

 

Als de tandarts u heeft geadviseerd uw verstandskiezen te trekken, hoeft u zich geen zorgen te maken, want deze tanden hebben geen invloed op de schoonheid en het gemakkelijker kauwen van voedsel. Daarom is het beter om het zo snel mogelijk te verwijderen om infectie en schade aan de aangrenzende tanden te voorkomen. Een algemene tandarts kan een verborgen verstandskies opereren, maar als deze tand richting de zenuw in de onderkaak of richting de sinus in de bovenkaak is gegroeid, moet deze door een specialist worden geopereerd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *