two images that compare dental implants vs dental laminates

De Belangrijkste Verschillen Tussen Tandlaminaten En Tandimplantaten

Wanneer ontbrekende of beschadigde tanden moeten worden vervangen, zijn tandheelkundige laminaten en implantaten twee veel voorkomende opties om te overwegen. Hoewel ze gericht zijn op het herstellen van de functie en de esthetiek, hanteren laminaten en implantaten verschillende technische benaderingen en hebben ze unieke kenmerken. In dit gedetailleerde artikel worden de voor- en nadelen van laminaten vergeleken met implantaten onderzocht, zodat u beter kunt begrijpen wat elke procedure inhoudt.

Wat zijn tandheelkundige laminaten?

Tandheelkundige laminaten, ook wel tandheelkundige veneers genoemd, zijn dunne schalen die op het vooroppervlak van de tanden worden geplaatst. Laminaten zijn gemaakt van duurzame materialen zoals porselein of composiethars en verbergen defecten, veranderen de kleur van tanden en hun vorm en dichten gaatjes af.

Het lamineerproces begint met het maken van een afdruk van uw tanden. Dit wordt door een tandtechnicus gebruikt om ultradunne laminaatschalen te vervaardigen die precies passen bij uw tandheelkundige anatomie. Tijdens een kort bezoek zal uw tandarts uw tandglazuur voorzichtig afschuren, waardoor de structuur en stand van uw tanden verbetert. Door deze minimale voorbereiding kunnen de laminaten worden geplaatst met weinig tot geen verwijdering van tandweefsel, voor een natuurlijk uiterlijk.

Geavanceerde hechttechnieken lijmen of cementeren de laminaatschalen rechtstreeks op de tanden, waardoor de restauratie wordt voltooid. Voor het gemak wordt de hele procedure meestal in één afspraak uitgevoerd. Laminaten vereisen weinig tot geen boren of frezen in vergelijking met andere opties.

Enkele voordelen van de conservatieve laminaatbenadering zijn:

 • Drastische verbetering van de esthetiek en eventueel gewijzigde tandgrootte/-vorm
 • Oppervlakte-imperfecties zoals scheuren, verkleuringen en onregelmatige randen worden verborgen
 • Minimale vermindering van tandweefsel zorgt ervoor dat gezond tandweefsel behouden blijft
 • Een snelle enkele afspraak is handiger dan alternatieven

Laminaten hebben echter alleen als oppervlaktebevestiging beperkingen vergeleken met het vervangen van de hele tand:

 • Voor een correcte hechting is gezond inwendig tandweefsel noodzakelijk
 • Subject to cracking or breaking within 5-10 years, requiring eventual replacement
 • Underlying caries still requires treatment such as root canal treatments in some cases
 • Do not enlarge the natural jawbone edges and gums like implants

Overzicht tandimplantaten

Daarentegen integreren tandimplantaten direct in het kaakbeen zelf via een proces dat osseointegratie heet om ontbrekende tanden volledig te vervangen. Onze uitgebreide gids over tandimplantaten bespreekt deze multitrajectprocedure en aspecten van beenregeneratie diepgaander.

Implantaten herstellen het kaakbeen en tandvlees dat verloren zou gaan zonder steun van een tand. Dit maakt anatomische reconstructie en herstelde kauwfunctie mogelijk, iets wat laminaten nooit zouden kunnen bereiken. Implantaten hechten ook permanent vast aan het kaakbeen zodra ze genezen zijn.

De implantatieprocedure begint met terugtrekken van het tandvlees en strategisch boren in het kaakbeen. Titanium “pennen” worden dan zorgvuldig geschroefd in positie en hechten zich over maanden aan het omringende beenweefsel, een proces dat osseointegratie heet. Latere stappen bevestigen een uitsteeksel en uiteindelijk de definitieve reconstructie die lijkt op een natuurlijke tand.

Hoewel ze het hoogste niveau van functie en esthetiek bieden, vereisen implantaten meer planning, afspraken en herstel in vergelijking met laminaten. Beentransplantatie kan ook nodig zijn als de kaakbeenhoeveelheid ontoereikend is. De initiële hogere kosten zijn ook hoger dan conservatieve laminaten. Complicaties van implantatchirurgie of een slechte osseointegratiegenezing zijn potentiële nadelen, ondanks een laag risico.

Om meer details over tandimplantaten te lezen, check onze uitgebreide gids hier:

Beste gids over tandimplantaten

 

Vergelijking van laminaten vs implantaten

Zowel laminaten als implantaten bieden betrouwbare oplossingen op lange termijn voor het vervangen van ontbrekende of ongewenste tanden wanneer uitgevoerd door een ervaren tandarts. Echter, de technieken, voordelen en beperkingen verschillen aanzienlijk:

 • Beenondersteuning – Alleen implantaten integreren in het kaakbeen voor structurele steun en onderhoud van dichtheid over de tijd, wat laminaten niet kunnen beïnvloeden.
 • Stabiliteit – Verankerd in been, bieden implantaten veruit superieure lange termijn verankering dan oppervlakte geplakte laminaten die afhankelijk zijn van tandstructuur en verbindingen op lange termijn.
 • Esthetiek – Met zorgvuldige vervaardiging, kunnen implantaten natuurlijke tanden esthetisch evenaren zoals laminaten het oppervlak veranderen.
 • Functie – Implantaten herstellen volledig de kaakbeenranden en tandvlees, voor natuurlijk ongehinderd kauwen zoals oorspronkelijke tanden, wat laminaten mogelijk niet evenaren.
 • Kosten – Hoewel implantaten hogere initiële kosten met zich meebrengen, vereisen laminaten vervanging elke 5-10 jaar, waardoor levenslange kosten vergelijkbaar of hoger kunnen zijn.
 • Tijd – Implantaten vereisen maanden voor integratie, maar versnelde benaderingen bestaan. Laminaten voltooien de behandeling snel binnen dagen, vaak in één consultatie.

Na uitgebreid overleg met uw tandarts, kunnen laminaten de beste eerste keus zijn voor geselecteerde gevallen als de tandvoorbereidingsbehoeften, kosten en gewenste resultaten in aanmerking worden genomen. Maar voor volledige vervanging van ontbrekende tandanatomie met ongeëvenaarde levenslange prestaties, blijven implantaten de gouden standaard benadering als medische factoren dit toelaten. Zowel met laminaten als implantaten helpt geconcentreerde lange termijnonderhoud bij het verzekeren van geslaagde reconstructies.

 

Kies Onze Vertrouwde Tandartsexperts in Gent

Bij het beslissen over laminaten, implantaten of andere geavanceerde tandheelkunde kunt u vertrouwen op ons team van ervaren tandartsexperts gevestigd in Gent. Als een van de top tandartspraktijken in de regio hebben wij door de jaren heen met succes duizenden glimlachen hersteld.

Onze tandartsen blijven via permanente bijscholing kennismaken met de nieuwste technieken, materialen en technologieën. U kunt er zeker van zijn dat u van begin tot eind persoonlijke zorg van de hoogste kwaliteit krijgt.

We nemen de tijd om uw opties volledig uit te leggen, eventuele zorgen te bespreken en binnen uw budget te werken. Onze gesteriliseerde faciliteiten en de nadruk op veiligheid en comfort bieden u extra gemoedsrust.

Om uw gratis consultatie te plannen, neemt u simpelweg contact op met onze receptie. Laat ons toegewijde tandartsteam u helpen uw zelfvertrouwen terug te vinden met natuurlijke resultaten op maat voor uw unieke behoeften. Uw nieuwe prachtige glimlach is slechts een telefoontje verwijderd!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *