Bottransplantatie in tandheelkundige implantaten

Bottransplantatie in tandheelkundige implantaten, chirurgische procedure en de voor- en nadelen ervan

Als u besluit tandheelkundige implantaten te krijgen, kan het zijn dat u bottransplantatie in het tandheelkundige implantaat nodig heeft. Als de implantaatarts deze operatie voor u noodzakelijk acht, blijf dan tot het einde van dit artikel bij ons. Hieronder leggen we uit voor wie deze actie noodzakelijk is? Wat zijn de chirurgische ingrepen en hoe lang duurt het? Welke complicaties kunnen het gevolg zijn? Welke zorg heeft u nodig na de operatie? Hoeveel kost een bottransplantatie?

Als u van plan bent een tandheelkundig implantaat te krijgen, zorg er dan voor dat u een tandarts raadpleegt over de nevenstappen, zoals bottransplantatie.

Maak kennis met de implantaten tandarts Gent

 

Wat is bottransplantatie in tandheelkundige implantaten?

Tandimplantaten zijn een geschikte manier om ontbrekende tanden te vervangen. Als u een tand bent kwijtgeraakt als gevolg van een trauma, infectie, tandbederf of tandvleesaandoening, kunt u een natuurlijke vervanging krijgen met een tandheelkundig implantaat. Maar soms is het nodig om vóór het tandheelkundig implantaat een bottransplantatie uit te voeren.

Om het implantaat goed in het kaakbot te laten passen, moet het volume van het kaakbot hersteld worden. Om deze reden wordt een bottransplantaatoperatie uitgevoerd. Als er niet genoeg bot aanwezig is, zal het implantaat zich niet aan de kaak hechten of binnen korte tijd loskomen. Als het kaakbot dun is of de hoogte ervan laag is, wordt bottransplantatie op het tandheelkundig implantaat uitgevoerd.

 

Voor welke mensen is bottransplantatie noodzakelijk?

Iedereen die een implantaat wil implanteren en het volume en de dichtheid van het onderkaakbot heeft, heeft een bottransplantaat nodig. Mensen met de volgende aandoeningen hebben deze operatie meestal nodig.

Als uw tand al langere tijd ontbreekt.

Als u een tandvleesaandoening heeft (parodontaal).

Gebreken vanaf de geboorte

Verwonding of klap in het gezicht

 

Hoe bot in tandheelkundige implantaten te transplanteren

Deze operatie wordt uitgevoerd als er niet genoeg bot is om het implantaat te installeren. Bij deze operatie wordt het kaakbot gerepareerd en gereconstrueerd met botweefseltransplantatie. Dit bindweefsel fungeert als een steiger waarop botweefsel groeit en regenereert.

Vóór een bottransplantaatoperatie moeten röntgenfoto’s worden gemaakt. Deze afbeeldingen laten zien hoeveel bot er verloren is gegaan. Om de operatie uit te voeren, wordt eerst plaatselijke verdoving ingespoten. Na de anesthesie wordt er een incisie in het tandvlees gemaakt en wordt het tandvlees lichtjes verplaatst. In deze toestand is het kaakbot zichtbaar en voegt de chirurg bottransplantaatmateriaal toe na het reinigen en desinfecteren van dat gebied. Tandartsen bedekken het transplantaatmateriaal meestal met een membraan en hechten de snede.

In sommige gevallen kan de tandarts bottransplantatie combineren met bloedplaatjesrijk plasma (PRP). PRP is een bloedmonster uit uw lichaam dat de chirurg gebruikt om de genezing en weefselregeneratie te versnellen.

 

Stadia van bottransplantatie in tandheelkundige implantaten

De stappen van een bottransplantatiechirurgie zijn als volgt:

Lokale anesthesie wordt geïnjecteerd.
Er wordt een incisie in het tandvlees gemaakt en het tandvlees wordt verwijderd.
Het kaakbot is zichtbaar en moet worden gedesinfecteerd.
De lege ruimte in het kaakbot wordt opgevuld met bottransplantaatmateriaal.
Op het transplantaatmateriaal wordt een membraan geplaatst.
Het tandvleesweefsel wordt gehecht.

 

Voordelen van bottransplantatie in tandheelkundige implantaten

Door bottransplantatie uit te voeren, kunt u een goede kandidaat worden voor tandheelkundige implantaten. Als u om welke reden dan ook een tand bent kwijtgeraakt, zoals door trauma, tandbederf of tandvleesaandoeningen, kan bottransplantatie uw kaak in zijn oorspronkelijke vorm herstellen. Naast tandheelkundige implantaten wordt bottransplantatie ook uitgevoerd voor andere restauratieve behandelingen.

 

Nadelen en complicaties van bottransplantatie in tandheelkundige implantaten

Na bottransplantatie in tandheelkundige implantaten komen sommige complicaties vaak voor en verdwijnen deze na een paar dagen.

Deze complicaties omvatten:

de pijn
doodbloeden
zwelling
een blauwe plek

In sommige gevallen kunnen de volgende complicaties optreden:

Zwaar bloeden
infectie
zenuwschade

Als u de volgende symptomen opmerkt, neem dan contact op met uw tandarts:

Pijn of zwelling die na de eerste week erger wordt.

Drainage van pus uit de plaats van hechtingen
Tandvleeserosie (beweging van het tandvlees van tanden)

Verander het volume van het kaakbot niet.

 

Verzorging na bottransplantatie in tandheelkundige implantaten

Enige zwelling en pijn zijn normaal na een bottransplantaatoperatie. De tandarts schrijft pijnstillers voor om de pijn onder controle te houden. Antibiotica worden ook voorgeschreven om de kans op infectie te verkleinen. U moet deze geneesmiddelen regelmatig innemen.

De eerste paar dagen kunt u de verwijderde stukjes bot in uw mond voelen. Deze stukken zijn vergelijkbaar met zout of zand. Meestal is het vrijkomen van deze kleine hoeveelheid transplantaatmateriaal geen reden tot bezorgdheid. Maar het is beter om contact op te nemen met uw tandarts om zeker te zijn van de gezondheid van het getransplanteerde weefsel.

 

Conclusie en gids voor een bezoek aan een tandarts

Bottransplantatie in tandheelkundige implantaten is voor sommige mensen noodzakelijk. Als u al langere tijd een tand mist of om welke reden dan ook het volume en de dichtheid van uw kaakbot is afgenomen, heeft u een bottransplantaat nodig. Als deze operatie niet wordt uitgevoerd, blijft het implantaat mogelijk niet op zijn plaats of komt het te snel los.

Bij deze chirurgische methode wordt het tandvlees doorgesneden en wordt het bottransplantaatmateriaal in de lege ruimte geplaatst. Na de operatie kunt u enkele dagen last hebben van pijn, bloedingen en zwellingen. De tandarts zal u pijnstillers en antibiotica voorschrijven. Ongeveer 3 tot 9 maanden na de bottransplantaatoperatie moet u zich voorbereiden op de plaatsing van het implantaat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *